V Arménii budou předčasné parlamentní volby

K vyhlášení voleb došlo poté, co se arménský parlament znovu neshodl na osobě premiéra země.

Prezident Arménie Armen Sarkisjan podepsal dekret o rozpuštění parlamentu země a také určil datum předčasných voleb. Ty se mají konat 9. prosince letošního roku.  Rozhodnutí padlo potom, co se ukázalo, že se arménský parlament znovu nedokázal shodnout na novém premiérovi země. Podle ústavy se musí v takovém případě rozpustit parlament a vyhlásit nové parlamentní volby. Jediným kandidátem na premiéra byl bývalý lídr arménské opozice Nikol Pašinjan. Pád jeho vlády byl důsledkem politických sporů se současným parlamentem, ve kterém Pašinjan neměl většinu.

Podle informací v médiích bylo rozpuštění parlamentu alternativou, na kterou vsadil právě Pašinjan. Ten si od nových parlamentních voleb slibuje jiné složení parlamentu a také premiérské křeslo, které by se opíralo o parlamentní většinu.

O tom, co předcházelo současné situaci v zemi, se dočtete zde, zde a také zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.