Di Maio: Italské výdajové plány jsou receptem pro celou Evropu

Evropská unie se musí rozloučit s dlouholetou politikou škrtů a zadlužení. Itálie v tom chce jít příkladem.

Italský vicepremiér Luigi Di Maio říká, že je potřeba na celém kontinentu zavrhnout politiku austerity (škrtů), napsal list Financial Times.

Di Maio, šéf největší italské politické strany Hnutí pěti hvězd, se domnívá, že dialog s Bruselem může uklidnit situaci ohledně italského rozpočtu. Celý kontinent musí zavrhnout politiku škrtů a volby příští rok ukážou, že Evropané mají škrtů dost.

Evropská Komise poprvé vrátila nějaké zemi rozpočet, v italském rozpočtu se jí nelíbí nové sociální dávky a tvrdí, že rozpočet porušuje pravidla EU. Di Maio v rozhovoru pro FT tvrdí, že nesází na to, že Itálie je příliš velká, aby ji EU nechala padnout, ale je přesvědčen, že pomocí expanzivního rozpočtu je možné snížit dluh. Itálie chce změnit pohled na škrty a na investice a ukázat na svém vlastním příkladu, jak jsou důležitá sociální práva.

Di Maio říká, že ohledně ochrany životního prostředí s americkým prezidentem nesouhlasí, ale jeho politika kombinace výdajů a snížení daní je podle něj pro ekonomiku vhodná, a růst USA to potvrzuje.

Podle něj se investoři obávali především odchodu Itálie z eurozóny – až pochopí, že se nic takového nestane, půjdou náklady na vypůjčování zase dolů.

Mladý vicepremiér (32 let) se nemusí učit sociální citlivosti, pochází z neapolského regionu, kde je obrovská nezaměstnanost mladých (60 %) a kde je značný výskyt rakoviny, zdůrazňuje, jak moc byli lidé v tomto regionu ignorováni. Mezitím se ovšem projekt Pěti hvězd rozrostl. Di Maio tvrdí, že jeho generace byla obětována na oltář dluhu – všechna práva, právo na práci, vzdělání, zdraví, na penzi, vše bylo obětováno, a přesto dluh jen rostl.

Spolu s Ligou sestavilo Pět hvězd vládu změny. Vicepremiér tvrdí, že obavy z migrace lze utlumit jen navýšením sociálních výdajů a investic, navíc migrace jako taková není nejdůležitějším tématem, podle všech průzkumů je to práce a nezaměstnanost. Sociální napětí je spojeno především se šesti miliony chudých Italů.

Pět hvězd chce vzhledem k blížícím se volbám do Evropského parlamentu vytvořit platformu proti politice škrtů a pořádně EU otřást. V Evropě vládne politická třída zcela oddaná politice škrtů, oddaná naprosto chybným ekonomickým teoriím. Nyní je nedokáží opustit, protože do nich investovali politický kapitál posledních deset, dvacet let.

Liga a Pět hvězd budou kandidovat do evropských voleb v různých platformách. Liga, kterou reprezentuje ministr vnitra Matteo Salvini, se bude držet anti-imigrační politiky, Pět hvězd zatím nechce prozradit, s jakými stranami vyjednává.

Di Maio tvrdí, že hodně stran se již nedokáže identifikovat ani s levicí, ani s pravicí. Jejich politika je expanzivní – pro pracovní místa, příjmy i životní prostředí, a podle toho by měla Evropa i v budoucnu vypadat!

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.