Čínský prezident na návštěvě u filipínského Duterteho

Po 13 letech navštívil čínský lídr v rámci sbližování obou zemí Filipíny. Jedním z výsledků cesty je podpis 29 dohod.

Prezident Číny Si Ťin-pching popsal návštěvu jako milník, dále se má hovořit o sporných tématech. Byla to první návštěva čínského prezidenta za třináct let. Rodrigo Duterte uvedl, že důvěra mezi oběma zeměmi se prohlubuje.

Celkem 29 dohod bylo podepsáno mezi Čínou a Filipínami, jedna z nich zahrnuje společný ropný průzkum. Obě země také podepsaly memorandum o porozumění v rámci kooperace v projektu Pásu a stezky.

Navzdory sporům v oblasti Jihočínského moře je návštěva vnímána jako čínský pokus naklonit si Filipíny především rozšířením investic. Čínský prezident uvedl, že Čína hodlá spolupracovat s Filipínami i dalšími zeměmi jihovýchodní Asie a „provozní řád“ pro sporné vody dokončí do tří let.

Na Filipínách je ovšem dohoda nahlížena i kriticky, jako přílišný Duterteho  ústupek vůči Číně. Společnou dohodu o průzkumu ropných a plynových polí považují kritici za porušení právního ukotvení územních požadavků, které Filipíny mají vůči Číně ve sporné oblasti Jihočínského moře.

Vztahy mezi Čínou a Filipínami se zlepšily až za vlády Duterteho, který zemi odklání od Spojených států, jinak tradičního spojence Filipín.

Ilustrační obrázek: Autor -King Rodriguez of Philippine Presidential Department – Philippine Government, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53168871

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.