SIPRI: prodává se stále víc zbraní

Podle posledních čísel narostly světové prodeje zbraní za uplynulý rok o více než 2, 5 %.

Mírový výzkumný institut SIPRI hlásí už třetí nárůst v řadě. Ovšem experti nejsou překvapení, píše zpravodajská platforma ARD Tagesschau.

Výroba zbraní se po celém světě zvýšila. Podle údajů, které shromažďuje Stockholmský mírový výzkumný institut SIPRI, vzrostly prodeje zbraní třetí rok za sebou. Mnoho zemí chce dále modernizovat své zbraňové systémy.

Sto největších zbrojařských firem prodalo zbraně a služby za 398,2 mld. dolarů. Je to o 2,5 % více než předchozí rok. Obnovení zbraňových systémů bylo dlouho plánováno, takže experty institutu nepřekvapilo.

Poptávka po modernějších zbraních byla také povzbuzena napětím v řadě zemí a regionů. USA chtějí, aby evropské země více přispívaly na NATO, SIPRI to zatím z dat nevidí.

Ze stovky největších zbrojařských firem, jichž je 42 z USA, tvoří tyto hned 57 % světových prodejů zbraní. Americké firmy jasně profitují z trvající poptávky amerického ministerstva obrany.

Obchod se zbraněmi roste i v Rusku, produkce tamních firem vzrostla o 8,5 %. Ruský podíl na světových zbraních tvoří 9,5 %, Velká Británie byla sesazena z druhého místa. Čínské firmy nejsou uvedeny, neboť nebyla k dispozici spolehlivá data.

Zbrojařské koncerny v Evropě také navýšily svůj obrat. Tvoří asi čtvrtinu trhu. Na seznamu je řada německých firem, například Rheinmetall a Thyssen-Krupp. Na celosvětovém trhu mělo Německo odíl 2,1 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.