Změnu vztahů mezi EU a Ruskem v blízké budoucnosti nečekejte

V roce 2019 a s výhledem do roku 2024 budou vztahy mezi EU a Ruskem zajatcem strategické konfrontace mezi Washingtonem a Moskvou.

Ruští odborníci neočekávají pro rok 2019 žádné velké změny ve vztahu mezi Evropskou unií a Ruskem, uvádí článek RBK.ru. Vzájemné vztahy se budou rozvíjet podle „setrvačného scénáře“, předpokládá Ruská rada pro mezinárodní otázky ve své nově publikované zprávě. Změně ve vztazích mimo jiné brání obrovské vnitřní problémy a systémová proměna EU.

Evropská unie do nového politického cyklu vstupuje stabilizovaná, stále je v celosvětovém měřítku regionem s vysokou kvalitou života, zpráva Rady tudíž nepředpokládá v roce 2019 její rozpad. Bude ale v dalších šesti letech čelit problémům, z nichž nejdůležitější je krize liberalismu a nespokojenost s migrací. Ruští experti předpokládají, že pro EU budou charakteristické následující trendy. Za prvé, rozhodování EU bude více pragmatické a méně ideologické, což se dotkne i integrační politiky a otázky „vývozu“ euro-modelu do jiných zemí. Za druhé, EU bude méně motivována humanitární politikou ve vztahu k migraci do EU a vedle toho posílí tlak na integraci migrantů doma.

Hlavní vliv na vývoj EU budou mít volby v roce 2019 – přestože Evropský parlament nemá velké pravomoci, hlasování v něm je ukazatelem širokých změn v Evropě. Podle ruských analytiků posílí pozice euroskeptiků, kteří mohou získat 180 až 200 mandátů (v současném EP je jich z celkem 751 poslanců kolem 170), přičemž názory většiny z nich hodnotí zpráva jako umírněné, přestože kritické k fungování EU, a požadující omezení pravomocí Bruselu v nejrůznějších oblastech. Nevolají ale po odchodu z EU. Také strana En Marche! francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by mohla změnit rozdělení politických sil v EP, takže spolu s růstem významu euroskeptiků očekávají ruští odborníci, že bude narušen dosavadní duumvirát Evropské lidové strany (EPP) a Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP (S&D). Nahradit tento duumvirát mohou celkem čtyři zhruba stejně velké skupiny o asi 130-160 členech. Podobně odhadují fragmentaci Evropského parlamentu také britští odborníci v Economist Intelligence Group. Hlavní výhody z této fragmentace bude mít centristická a radikální pravice, přičemž to nebude znamenat riziko rozpadu EU.

V oblasti vztahů EU a Ruska se očekává, že některé členské země EU (půjde hlavně o Itálii, Maďarsko a Řecko) se budou snažit o lepší vztahy s Ruskem, nicméně taková politika, včetně lobbování za ruské zájmy, nepovede k pozitivnímu výsledku. Tyto země se budou snažit zajistit si od Ruska konkrétní výhody, ale dobře vědí, že nedokážou změnit politický kurz EU jako celku. Ve střednědobém výhledu tedy zpráva předpokládá, že Evropská unie zůstane zajatcem strategické konfrontace USA a Ruska. Jak zpráva připomíná, EU je i nadále v oblasti vojenské bezpečnosti závislá na Washingtonu. I kdyby se do roku 2024 Evropská unie vydala cestou větší nezávislosti, nebude to dostačující. V oblasti strategických zbraní a jaderného deštníku je závislost EU na Washingtonu podle ruských expertů nepřekonatelná. Smysl NATO se pro členské země nezmění, stejně jako se nebude měnit kritický postoj Ruska k této alianci.

Ukrajinský problém zůstane důležitým bodem vztahů mezi EU a Ruskem, a nezmění to ani výsledek prezidentských voleb na Ukrajině v březnu 2019. Ruský odborník Andrej Kortunov konkrétně předpokládá, že k pokroku v této otázce by mohlo dojít v rozmezí pěti až šesti let. V otázce Krymu nemá podle Kortunova smysl očekávat změnu ani v dlouhodobé perspektivě.

Konečně podle mínění dalšího ruského experta na zahraniční politiku, Fjodora Lukjanova, se od EU nedá v následujících letech očekávat nějaká širší iniciativa ve vnější politice. Je to proto, že všechny země EU, včetně vedoucích zemích jako jsou Německo, Francie a Velká Británie, procházejí přestavbou domácích politických systémů. Vnitřní problémy ale zaměstnávají také ruskou vládu, která bude dělat reaktivní politiku.


Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.