Wall Street po #MeToo: vyhýbejte se ženám za každou cenu

Na Wall Street začínají vymýšlet strategie pro „éru po #MeToo“, takže ženy to budou mít paradoxně ještě těžší.

Tato nová strategie je přímou reakcí na hnutí #MeToo. Je možné, že ženy budou zcela izolovány, píše o situaci na americké Wall Street agentura Bloomberg.

Žádné večeře s kolegyněmi, zásadně nesedět vedle ženy v letadle. Hotelové pokoje mít na různých patrech. A vyhýbat se schůzkám jeden – jedna.

Zkrátka a dobře, přijmout ženu jako zaměstnankyni se stalo „nepředvídatelným rizikem“. Co když si něco, co jsem řekl, vysvětlí špatně?

Proto na Wall Street začínají vymýšlet strategie pro dobu „po #MeToo“, což znamená, že ženy to budou mít ještě těžší. De facto vše směřuje k segregaci dle pohlaví. Už i viceprezident USA Mike Pence řekl, že se vyhýbá večeři s jakoukoliv ženou, pokud to není jeho manželka.

Vrcholní manažeři, uvádí Bloomberg, přiznávají, „že jsou #MeToo vyděšeni“. Nejde ale jen o Wall Street, i když té nyní hrozí, že se stane skutečně pánským klubem. Karen Elinski, která pracuje ve vysoké pozici pro Wells Fargo, říká, že ženy neví, co si počít, protože to ovlivňuje jejich kariéru. Je to opravdová ztráta, uvedla.

Když muži nebudou chtít cestovat sami se ženami, nebo budou mít strach jim cokoliv říct z obav, že budou obviněni ze sexuálního harašení, pak místo stížností na harašení se objeví stížnosti na diskriminaci dle pohlaví.

Bloomberg oslovil řadu manažerů z různých oborů, ale většina z nich se bojí o tématu otevřeně mluvit. Soukromě přiznávají, že se řídí podle Pence, tedy vyhýbají se setkání s mladými, hezkými kolegyněmi. Někteří tvrdí, že se už nikdy nesetkají se zaměstnankyní v uzavřené místnosti, a že si drží distanc i ve výtahu. Jiní tvrdí, že základní pravidlo dnes zní: žádná obchodní večeře se ženou mladší 35 let.

Změny se projevují i v tom, že ženy jsou vyloučeny z neformálních setkání, takže muži drží zase víc pospolu. A soukromý rozhovor se šéfem bude probíhat tak, že budou dokořán otevřené dveře.

Jiní zase tvrdí, že jsou to přehnaná opatření a že stačí „nebýt idiot“.

Takže snaha reagovat na #MeToo nakonec zastaví pokrok, kterého bylo v ženské otázce dosaženo. Kariérní postup vyžaduje osobu na vyšší úrovni, která vede a směruje, dává příležitosti. Takový vztah nemůže vzniknout, pokud by nadřízený nebyl ochoten trávit čas „jeden na jednoho“ s mladší osobou.

Vzhledem k mužské dominanci ve vrcholných pozicích na Wall Street je ztráta mužských mentorů jedním z nejdůležitějších důsledků pro ženy, bez nich nemohou postupovat v kariéře.

Muži, uzavírá Bloomberg, se musí „pochlapit“ a nesmějí ze „strachu“ udělat překážku pro ženské kariéry.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.