Průzkumy ukazují, že v Evropském parlamentu nejspíš posílí krajní pravice

Poslední údaje ukazují, že posilují hnutí, která jsou mimo politický mainstream.

Švédská pravicová a antiimigrační strana by snadno mohla zdvojnásobit počet získaných křesel v EP – pokud se jí podaří dosáhnout podobného výsledku jako v národních volbách. Z liberální Skandinávie je to nečekaný úder, píše Reuters.

Sami by toho Švédští demokraté moc nezmohli, ale zřejmě nebudou jediní z krajní pravice, kdo ve volbách do Evropského parlamentu uspěje. Analýza agentury Reuters ukazuje, že euroskeptický blok může narůst až o 60 %.

Ti, kteří jsou vůči evropské integraci nepřátelští, by mohli získat zhruba pětinu hlasů. To sice nestačí na velké změny, ale je to rukavice hozená establishmentovým stranám.

Reuters svou analýzu založil na národních výzkumech. Většina zemí má proporční volební systémy, takže pouhé sčítání hlasů není zcela přesné, ale tato metoda se koneckonců interně používá i v EU, aby vznikla alespoň nějaká představa, jak může příští EP vypadat.

Poslední údaje ukazují posílení hnutí, která jsou mimo mainstream. Jejich nárůst (například AfD v Německu) více než vykompenzuje absenci britské strany UKIP. Skupina EFDD, které dnes dominují právě UKIP s Hnutím pěti hvězd, by mohla získat až 58 křesel. Skupina ENF, jejímiž členy jsou např. strany Marine Le Penové nebo Geerta Wilderse, by mohla své zisky zdvojnásobit až na 62 křesel, především díky rostoucí popularitě italské Ligy.

Tato dvě uskupení by se tak mohla dostat až na 118 křesel, což by navýšilo jejich podíl na 16,9 % (kvůli odchodu Velké Británie totiž klesne celkový počet poslanců ze 751 na 705).

Zároveň ovšem analýza předpokládá, že osm hlavních uskupení zůstane zhruba stejných. Může se ovšem stát, že strany budou měnit „stáje“. Například Pět hvězd zvažuje, že by se přidalo k centristům, jiné strany se mohou posunout k euroskeptikům a není jasné, kam se přiřadí polská Právo a spravedlnost. Spekuluje se také o tom, kde nakonec skončí Orbánův Fidesz, i když se mu zřejmě z lidovecké frakce nebude chtít.

Je možné, že posílí i centristický blok ALDE, pokud se k němu přidá Macronovo hnutí.

Průzkumy naznačují, že největším blokem budou stále lidovci, frakce EPP, kam patří i německá CDU.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.