Do Davosu letos mnoho státníků nepřijede

Na letošním Světovém ekonomickém fóru ve Švýcarsku bude letos chybět celá řada západních státníků. Často tomu tak je kvůli problémům doma.

Řada krizí bude zaměstnávat světové státníky natolik, že vynechají Světové ekonomické fórum v Davosu, informuje Reuters.

Spory v obchodě, napětí v mezinárodních vztazích, Brexit a zpomalení růstu, to jsou témata, která budou dominovat setkání v Alpách ve dnech 22.-25. ledna.

Globální zpráva o rizicích upozorňuje zejména na geopolitické napětí mezi hlavními aktéry.

Do alpského střediska přicestuje asi 3000 zástupců byznysu, vlád a občanské společnosti. Z velkých figur ale přijede japonský premiér Šinzó Abe, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Guiseppe Conte.

Chybět bude Donald Trump (informovaly jsme o uzavírce vlády jako důvodu, pozn. redakce), navíc se zřejmě nedostaví ani delegace, přestože se počítalo s ministrem zahraničí a financí.

Davos bude i bez Emmanuela Macrona, který doma řeší „žluté vesty“ a bez Theresy Mayové, která se snaží najít východisku z Brexitu. Do Davosu nepřijedou ani představitelé Ruska a Indie. Čínský prezident vyšle svého zástupce.

Reuters cituje hlavního ekonoma IHS Markitu Narimana Behraveshe, který tvrdí, že Davosu se bude zabývat dominantně vysokou úrovní obav z akciového trhu, zpomalení růstu a mezinárodní politikou.

Trumpova administrativa tvrdila, že chce probírat reformu základních institucí, tedy WTO, MMF i Světové banky. Trump kritizuje multilaterální instituce dlouhodobě.

Japonský premiér jede do Davosu i jako aktuální předseda G20, takže se jistě bude hovořit také o podobě budoucích summitů G 20.

Je možné, že nízký počet západních lídrů zvýrazní jiné osobnosti. Jako například nového brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, píše Reuters. Ten už na twitteru oznámil, že bude prezentovat jinou Brazílii, bez ideologických vazeb a bez korupce.

Zástupci byznysu samozřejmě nejezdí do Davosu kvůli veřejným vystoupením, ale využívají možnosti síťování na místě, stejně jako dohod.

Je to prý to nejlepší místo pro získávání idejí, vytváření kontaktů a známosti značky. Je to místo, kde za pár dnů potkáte lidi, které byste jinak nikdy nepotkali. Za účast platí citovaný účastník 50 000 švácarských franků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.