Francie hostila “mnohorychlostní” malý summit EU

Euronews. V úterý se v Paříži konal mini-summit Evropské unie, kterého se zúčastnili vedle francouzského prezident v roli hostitele také německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Paolo Gentiloni a jeho španělský kolega Mariano Rajoy.

Vedle připomínky 60 let od podepsání římských dohod v roce 1957 byla na programu jednání další a mnohem aktuálnější témata v kontextu Brexitu. Oslavy římských dohod se plánují na konec března a už bez Velké Británie.

K prvním tématům mini-summitu patřila diskuze o mnohorychlostní Evropě, což je myšlenka, že k integračnímu procesu bude docházet na různých úrovních pro různé země. V poslední době ji podporuje Paříž i Berlín jako řešení krize EU.

Dalším tématem byla reorientace EU kolem otázky bezpečnosti, což je evidentní reakce na poslední vývoj spojený s nástupem Donalda Trumpa do úřadu prezidenta USA. Hollande v této souvislosti mluvil o tom, že EU musí naleznout svojí „strategickou autonomii“.

Celkově pařížský mini-summit nepřinesl důležitá prohlášení. Ta se očekávají po setkání Evropské rady tento týden.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.