Bez dohody budete mít tvrdou hranici v Irsku, vzkázal Brusel

Brexit bez dohody bude znamenat tvrdou hranici mezi Severním Irskem a Irskem, zní z Bruselu. Dublin takovou možnost odmítá. Belfast mluví o blafu.

Mluvčí Evropské komise dal najevo, že pokud dojde k tvrdému odchodu Velké Británie z EU, na irském ostrově vznikne tvrdá hranice. „Pokud mě chcete tlačit ke spekulacím, co se by se mohlo stát v případě scénáře Brexitu bez dohody v Irsku, pak myslím, že je to očividné – budete mít tvrdou hranici“, řekl mluvčí Margaritis Schinas. A dodal, že EK podporuje Velkopáteční dohodu a je pro mír v Severním Irsku.

Mluvčí Theresy Mayové v reakci sdělil, že Velká Británie dělá všechno, co je v jejích silách, aby se takovému scénáři vyhnula. Ovšem mluvčí severoirské strany DUP Schinasovy výroky zpochybnil. Podle něj EU blafuje a tento “zoufalý blaf” ze strany EU podle něj nebude znova fungovat. Irská strana se vyjádřila v tom smyslu, že bez ohledu na Brexit má britská vláda odpovědnost za Velkopáteční dohodu, což znamená, že se tvrdá hranice mezi Severní Irsko a Irskou republiku nesmí vrátit. „Na tomto ostrově nepřijmeme tvrdou hranici a tím pádem ani žádnou neplánujeme“, zaznělo z irského ministerstva zahraničích věcí.

Velkopáteční dohoda byla v severoirském Belfastu podepsána v roce 1998 a platí od roku 1999 jako součást tamního mírového procesu, nově upravila postavení provincie Severní Irsko v rámci politické unie Velké Británie, a upravila i vztahy mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.