Vzkaz z Davosu? Je třeba redefinovat globalizaci

Současná podnikatelská a politická elita musí vážně hovořit o kapitalistickém modelu.

Noviny Financial Times (vydání 24/01/2019) píší o tom, že podnikatelská a politická elita musí vážně hovořit o kapitalistickém modelu.

Elity potřebují vize. Už jsou dávno pryč doby, kdy setkání v Davosu bylo takové „řekněme si, jak jsme dobří“.

Jenže tento rok se objevily obavy, že systém globalizovaného kapitalismu z doby Thatcherová-Reagan je nad propastí.

Hlavním tématem byla „Globalizace 4.0“ (důkladně informoval pro !Argument Oskar Krejčí zde).

Některé asi napadne, že globalizace 3.0 byla jaksi přeskočena. Je dobře, uvádí dál úvodník FT, že globalizace jako téma nebyla vynechána, i když se účastnili populisté, jako nový brazilský prezident.

Globalizace čelí velké výzvě. Velká recese otřásla kapitalismem do morku kostí. Čelí intelektuálnímu útoku. USA byly jejím hybatelem, nyní je jejich hlavní představitel tím, kdo na globalizaci útočí.

Opozice proti globalizaci už není okrajový fenomén. Zvláštní kritika je věnována chování globálních korporací. Od Hnutí Occupy k hnací síle populismu, od Brexitu po Trumpa, Mattea Salviniho a Viktora Orbána.

Je potřeba změnit své chování, aby se řešily obavy těch, které globalizace znevýhodnila. Ale musí být zároveň zachovány přínosy, které dodala. Vždyť miliony lidé v rozvojovém světě se dostaly z chudoby. Důležitou roli má veřejná politika a výběr není černobílý. Nejedná se tak jen o volbu není mezi neomezeným trhem a mezi protekcionismem.

Vlády mají velký prostor, aby upravily svou politiku, aby byl kapitalismus inkluzivnější. EU může učinit globalizaci lepší.

FT uvádí, že v minulých letech došlo k nárůstu nepřímého zdanění, naopak snížení nejvyšších sazeb daně z příjmu a daně z příjmu korporací. To vedlo k velkému navýšení nerovnosti.

Korporace musejí být zdaňovány v oblasti ekonomické aktivity, a nemohou převádět velké částky ze zemí, v nichž fungují.

Pozitivní náznaky je možno vidět u Evropské komise a jejího přístupu ke konkurenční politice. V USA je nálada zralá na antitrustové reformy.

Nadnárodní firmy musejí pochopit onu zpětnou vlnu, kterou vlastně vyvolaly. Technologická změna je revoluční síla, jenže ji nelze oddělit od dopadů na politiku, společnost a lidské vztahy.

Nadnárodní firmy se musejí vrátit i k lokální sféře uvažování. A je roběž potřeba zrevidovat názor, že hodnota pro akcionáře je hlavním bodem kapitalistického modelu.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – World Economic Forum / Manuel Lopez/ https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/31874014967/in/album-72157705901279485/

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.