Italská ekonomika spadla do recese

Hospodářství Itálie oslabovalo už v roce 2017, nyní ho zasáhlo zpomalení v Německu a v Číně.

Italská ekonomika spadla do záporných čísel druhé čtvrtletí po sobě. V poslední čtvrtletí minulého roku HDP poklesl o 0,2 %. Ekonomika Itálie, která je třetí největší ekonomikou eurozóny, oslabovala od roku 2017, nyní ji zasáhlo zpomalení v Německu a Číně.

Kritici tvrdí, že nová vláda vše jen zhoršila svým sporem s Bruselem ohledně fiskální politiky.

Premiér Giuseppe Conte uvedl, že „existující podmínky“ směřují k oživení ve druhé polovině roku 2019. Celkově za rok 2018 činil růst 1 %.

Italská statistika uvedla, že propad má na svědomí domácí poptávka, jejíž negativní vliv převážil pozitivní přínosy obchodu. Prozatím není k dispozici rozbor hlavních částí HDP, ale bylo uvedeno, že do záporu se propadl průmysl a zemědělství.

Italská vláda pro letošek počítá s růstem 1 %, MMF a italská centrální banka počítají s růstem 0,6 %. Koalice se snažila o expanzivní rozpočet právě proto, aby zažehnala recesi. Námitky evropské komise ovšem směřovaly k tomu, že tak Itálie nesníží svůj dluh.

Statistika očekávala, že rozpočet navýší spotřebu a předpokládá růst 1,3 %, ale nyní situace vzhledem k vývoji v Německu nevypadá tak dobře.

Itálie má ekonomické problémy od začátku fungování eurozóny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.