Německo, Francie, a Británie spustí mechanismus pro obchod s Íránem

Nový mechanismus má být clearingovým systémem, který se vyhýbá dolarovým platbám.

Tři země oficiálně založily evropský mechanismus, který umožní nedolarový obchod s Íránem a obejde americké sankce, tvrdí Reuters.

EU tento systém připravovala měsíce. Jde o clearingový systém, který se vyhýbá dolarovým platbám. Německé zdroje uvádějí, že nástroj bude mít název INSTEX, tedy „Instrument in support of trade exchanges“.

Těžko ale dojde k masivnímu oživení obchodu, protože obchod se bude koncentrovat především na potraviny, léky a humanitární pomoc. Nebude se týkat transakcí spojených s ropou, které jsou spojeny s americkými sankcemi.

Takže v reálu se zas tak moc nezmění, citují Reuters evropského diplomata, ale je to důležitý politický vzkaz do Íránu. Ukazuje odhodlání tří evropských signatářů jaderné dohody ji zachránit. A je to i vzkaz do USA, že EU je schopna bránit své zájmy navzdory americkým extrateritoriálním sankcím.

Ale i tak se vztahy mezi EU a Íránem zhoršily, protože EU uvalila také sankce, z důvodů testů balistických střel a také pokusů o vraždy íránských občanů na evropském území. EU dala na seznam teroristů jednotku íránské zpravodajské služby.

EU také finalizuje společné prohlášení, které vyjadřuje znepokojení nad regionálními akcemi Íránu a jeho programem balistických střel. Stále se ale potvrzuje přání udržet jadernou dohodu.

Nový „instrument“ bude řídit německý bankéř a sídlo bude ve Francii. Podílníci budou Francie, Německo a Británie s tím, že další se snad přidají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.