Španělsko plánuje mohutné navýšení minimální mzdy

Socialistická vláda doufá, že tento krok podpoří výdaje a najímání lidí a podpoří španělskou ekonomickou expanzi.

Jeannette Neumann píše pro Bloomberg o situaci ve Španělsku. Vláda protlačila rekordní navýšení minimální mzdy o 22 %.

Španělsko se vrhá na ekonomický experiment: 22% nárůst minimální mzdy. Socialistická vláda doufá, že tento krok podpoří výdaje a najímání lidí a podpoří španělskou expanzi. Opoziční poslanci říkají, že budou zničeny tisíce pracovních míst kvůli velkému nárůstu nákladů.

Nárůst minimální mzdy bude na 900 eur. Minimální mzdu pobírá 8 % španělské pracovní síly, asi 1,2 milionu zaměstnanců.

Španělsko se ovšem přidává k vládám po celém světě, které navyšují minimální mzdu. Jde například o Francii či některé americké státy. Růst mezd byl totiž, navzdory ekonomickému růstu, v posledních letech celkově slabý. Politici tímto způsobem chtějí získat voliče a oslabit atraktivitu anti-establishmentových stran.

Španělská centrální banka varuje, že mzdový skok by mohl zničit až 125000 pracovních míst. Přiznává ovšem, že „to neví jistě“, protože ve Španělsku nikdy k tak velkému mzdovému skoku nedošlo.

Odhady se liší, pohybují se od 40 000 po 160 000 ztracených pracovních míst ve střednědobém výhledu. Předpovědi mají svou váhu, protože nezaměstnanost ve Španělsku zůstává vysoká. Ne všichni ekonomové ovšem očekávají pokles pracovních míst, řada si naopak myslí, že vyšší mzdy popoženou vyšší výdaje, a to celkově ekonomice pomůže.

Otázka ovšem je, zda kromě toho, že se jedná o neprobádané vody, je opatření vhodně načasováno. Je patrné, že ekonomiky EU zpomalují.

V ECB samozřejmě monitorují trh práce, ale ECB se stále nepodařilo dosáhnout svého inflačního cíle, jádrová inflace je v eurozóně asi 1,1 % a ve Španělsku je ještě nižší. Pokud se zvýšené náklady práce přesunou na spotřebitele, pak by se španělské inflace mohla zvýšit.

Majitel obchodů s oděvy na navýšení minimální mzdy říká, že není možné mít chudé pracovníky a že navýšení minimální mzdy podporuje, dokud je v souladu s produktivitou. I jiní říkají, že opatření je nutné, ale nemělo by být provedeno tak narychlo.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.