NATO posiluje v arktických vodách

Rusko už vyjádřilo obavy z častějšího pohybu jaderných ponorek na severu Norska a v blízkosti hranic s Ruskem.

Kroky NATO v arktických vodách v blízkosti hranic s Ruskem jsou v souladu s obrannou politikou aliance, sdělil minulý týden Jens Stoltenberg na dotaz ruských novin Nězavisimaja gazeta. Zvýšení počtu ponorek, které v poslední době připlouvají do přístavů severního Norska, je ale pro ruské velení důvodem k obavám. Rusko dává najevo, že reakcí na „eskalaci napětí“ v této oblasti bude náležitá odpověď.

Stoltenberg k věci řekl, že Norsko je suverénní země, která má právo operovat v oblasti Norského i Barentsova moře. Norsko nyní podle něj aktivně investuje do svého vojenského námořního potenciálu. „Sledujeme aktivizaci ozbrojených sil Ruska v regionu – je to stavba důležité vojenské základny na poloostrově Kola a umístění ponorek schopných nést jaderné zbraně,“ sdělil dále, „takže kroky NATO v regionu jsou nutné pro zajištění obrany a zadržování“. Norská média v souvislosti s tím oznámila, že podle satelitních snímků dochází v Severomorsku k rozšíření skladů jak jaderných raket, tak i obyčejných raket s vysokou přesností.

Obavy o situaci v arktických vodách už oficiálně vyjádřila Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Citovala norská média, podle nichž se v posledních 10 letech přítomnost jaderných ponorek aliance NATO v této oblasti ztrojnásobila.

Rusko konstatuje, že na situaci bude reagovat a považuje ji za „kurz směrem k eskalaci napětí“. Norsko komentáře ruského ministerstva zahraničí nijak nekomentovalo.

Norská strana ale tvrdí, že zvýšení přítomnosti jaderných ponorek NATO v norských přístavech je způsobeno tím, že v roce 2009 země uzavřela svoji vojenskou základnu v Olavsvernu a tímto způsobem se snaží spojencům její absenci kompenzovat. Je to reakce na změny infrastruktury NATO, a tedy v podstatě jen technická záležitost.

Norský odborník na mezinárodní vztahy Njord Wegge říká, že země je malá a v bezpečnostních otázkách plně spoléhá na alianci NATO – ta je obranná, musí chránit území svých členů, takže musí pravidelně cvičit.

Podle nedávno zveřejněné zprávy norské vojenské rozvědky má arktická oblast velký význam pro bezpečnost země, neboť je nutné očekávat stále větší přítomnost Číny v severním regionu, zejména díky „obratu“ Ruska směrem k Pekingu, i když jejich spolupráce je prý zatím teprve na začátku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.