Irsko se už připravuje na odchod Británie z EU bez dohody

Země přijala preventivní zákon, který má mírnit dopady Brexitu bez dohody.

Irsko v pátek přijalo zákon, který doufá, že nebude potřebovat. Jeho cílem je zmenšit škody, které by Irské republice mohl způsobit odchod Velké Británie z EU bez dohody, napsala agentura Associated Press.

Republika patří k velkým obchodním partnerům Velké Británie a vedle toho je jedinou členskou zemí EU, která má s Británií pozemní hranici. Z těchto důvodů se očekává, že by Brexit bez dohody byl pro Irsko zvláště těžkou ránou s ohledem na zavedení cel, celních kontrol a dalších překážek.

Nově přijatý zákon se tak na tento scénář předem přichystal, aby se vyhnul nejhorším dopadům Brexitu. Podle irského vicepremiéra Simona Coveneye bude Brexit bez dohody nevýhodný pro Irsko, Velkou Británii i EU.

Premiérka Theresa Mayová sice dojednala s EU podobu řádného odchodu z Evropské unie. Ale tu v lednu odmítl britský parlament podpořit. Měla čas do úterka, aby dala parlamentu svoje stanovisko ohledně toho, zda je připravena znovu mu předložit dohodu o Brexitu. Pokud ne, tak měli mít poslanci možnost změnit celkový kurz vlády. Podle posledních zpráv Mayová jednání v parlamentu odložila. Hovoří se také o možnosti posunutí termínu odchodu o dva měsíce. Britská opozice se snaží prosadit svůj vlastní plán pro odchod, jehož (ne)přijetí podmiňuje druhým referendem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.