V Rusku přijali zákon proti „fake news“

Peněžní pokuty a blokování hrozí všem společnostem, médiím i lidem, kteří budou šířit nepravdivé informace tvářící se pravdivě.

Ruský parlament přijal ve třetím čtení zákony, které stanovují administrativní tresty a blokování médií a internetových zdrojů, které rozšiřují takzvané „faky“, napsaly noviny Rosbalt. Tresty přijdou za šíření nepravdivých společensky významných informací, které se tváří jako důvěryhodná zpráva, která poškozuje či ohrožuje život a/nebo zdraví občanů, majetku, hrozí masovými nepokoji či narušuje bezpečnost, ohrožuje fungování objektů zabezpečení životních potřeb, dopravy a sociální infrastruktury, kreditních organizací, energetických objektů, průmyslu nebo komunikace. O tom, zda se jedná o fake bude rozhodovat ruská prokuratura, která může také žádat o zablokování daného zdroje nebo média. K přerušení vstupu k těmto zdrojům bude následovat jen potom, co nedojde ke smazání dané fakové informace podle požadavku úřadů. V případě neregistrovaných médií a organizací či blogerů dojde k zablokování hned.

Zákon stanovuje pokuty za narušení: nejmenší pokuta dělá 30 tisíc rublů pro fyzické osoby a 60 tisíc pro osoby s funkcí a 200 tisíc pro právnické osoby. V případě narušení fungování životně důležitých orgánů bude pokuta už 1 milion rublů. V případě, že v souvislosti s fakem dojde k zabití lidí či nepořádkům pokuty porostou do 1,5 milionu rublů pro právnické osoby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.