Kapitalismus nefunguje pro většinu lidí, přiznal miliardář Ray Dalio

Současný systém je systém se značnými chybami a pro většinu lidí nefunguje, přiznal americký miliardář.

Ray Dalio si na kapitalismus stěžovat nemůže, má 18 mld. dolarů. Jeho hedgeový fond Bridgewater Associates spravuje 160 mld. dolarů v aktivech a je největším hedgeovým fondem na světě podle Forbesu.

Dalio ví, že má své bohatství díky kapitalismu, ale také ví, že se jedná o systém se značnými chybami.

Na konferenci v Los Angeles uvedl, že „kapitalismus prostě nefunguje pro většinu lidí. Taková je realita.“ Tuto poznámku učinil v průběhu diskuze o nerovnosti.

Dalio uvedl, že čisté bohatství horního promile se rovná tomu, co má dolních 90 %. Je to obrovská mezera v bohatství, podobně to bylo ve 30. letech. (Dalio se tím odvolává na průzkum Saeze a Zucmana). Dalio se také věnoval situaci v USA, kdy průzkum Federální centrální banky ukázal, že 40 % dospělých se nedokáže vypořádat s nouzovým výdajem 400 dolarů. A tohle je podle Dalia zásadní. Podle něj se navíc situace bude zhoršovat.

Domnívá se, že když takto situace vypadá, když je ekonomika na vrcholu, jak bude pak vypadat při recesi? Podle něj se polarity jen zhorší. Prezident by měl vyhlásit národní stav nouze právě kvůli propasti v bohatství.

Obává se, že se ale neudělá nic a bojí se, jak asi bude vypadat konflikt při další recesi.

Miliardář Buffett se podobně vyjádřil v roce 2017, když uvedl, že prosperita byla významná hlavně pro extrémně bohaté lidi, tedy že disproporčně jde těm nahoře.

Dalio dále zdůraznil své obavy, protože tolerance pro rozdíly, empatie a snaha řešit to, ta zmizela.

Ilustrační foto: Autor – Web Summit – DSC_5234, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74255125

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.