EU odložila rozhodnutí o omezení emisí

Německo, Polsko a Česko byly země, které se zdráhaly přidat k iniciativě vedoucí ke „klimatické neutralitě“ v EU.

Na pátečním summitu Evropské unie se lídři členských zemí dohodli na odložení rozhodnutí o krocích proti klimatické změně. Některé země totiž odmítaly příslib, že by EU k roku 2050 přestala vytvářet skoro všechny emise skleníkových plynů.

Summit se dohodl, že se k tématu vrátí v červnovém summitu EU ještě před podzimní konferencí OSN o klimatické změně. Enviromentální aktivisté byli dalším zdržením zklamáni. Podle jejich mínění by právě EU měla být lídrem v omezování globálního oteplování podle čísel dohodnutých na Pařížské klimatické konferenci. Ty chtějí udržet oteplování o 1,5 stupňů Celsia na konci století.

Vědci varují před zvyšováním teplot na planetě, které by v případě nesnížení skleníkových plynů mohly být na katastrofické úrovni. Rozhodnutí summitu EU o odložení rozhodnutí se sešlo s pokračující kampaní mladých lidí a studentů, kteří volají, aby politici začali v této věci jednat.

Německo, Polsko a Česká republika byly země, které na summitu váhaly s tím, přidat se k iniciativě, kterou navrhuje Francie, Španělsko a Nizozemsko, a která má v roce 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Ta by znamenala snížení emisí na takovou úroveň, že by mohly být hned absorbovány.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.