V jižní Americe vznikl nový regionální blok Prosur

Blok má řešit regionální problémy bez byrokracie a ideologie. Kritici ho vidí jako pravicovou verzi Unasuru a mechanismus tlaku na Venezuelu.

Jihoameričtí lídři podepsali deklaraci, která pokládá základy novému regionálnímu bloku států. Ten má být otevřen pro všechny státy regionu bez ohledu na ideologii a má pomoci v řešení regionálních problémů.

Na pátečním summitu v Santiago de Chile se lídři Argentiny, Brazílie, Kolumbie, Chile, Ekvádoru, Paraguaye a Peru dohodli na vzniku organizace Prosur. Chilský prezident Sebastian Piñera a jeho kolumbijský kolega Ivan Duque iniciovali vznik bloku, který by nahradil regionální organizaci Unasur (psali jsme zde), která podle nich selhala v řešení venezuelské krize.

Nový blok, který tvoří nyní celkem 7 zemí, bude podle slov chilského lídra pevně oddán demokracii, svobodě a respektování lidských práv. Piñera také ve svém tweetu napsal, že nové fórum přispěje k tomu, aby se země jižní Ameriky posunuly směrem k větší svobodě, integraci a rozvoji.

Pátečního jednání se neúčastnil venezuelský prezident Nicolas Maduro, organizátoři místo toho pozvali opozičního lídra Juana Guaidóa, kterého všichni členové Prosuru uznávají za prozatímního prezidenta země. Guiadó do Chile nepřijel, ani za sebe neposlal svého představitele. Na summitu chyběl bolivijský prezident Evo Morales, který podporuje Madura a také prezident Uruguaye Tabare Vazquez. Uruguay a Mexiko požadovaly od regionálních zemí, aby nalezly řešení krize ve Venezuele ve spolupráci s Marudovou vládou, ale v únoru změnily poněkud tón a požadují nové volby ve Venezuele.

Prosur už ale čelí kritice, která ho vidí jako pravicové předělání organizace Unasur, která vznikla z iniciativy Hugo Chavéze v roce 2008. Kritici se domnívají, že nová organizace bude jen dalším mechanismem, jak tlačit na Venezuelu a že se jedná o pomocnou ruku pravicovému populismus v regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.