Macron a Si vyzvali k větší spolupráci Číny a EU

Francouzský prezident s čínským kolegou nyní pro změnu vyzvali ke zvýšené spolupráci mezi EU a Čínou.

Navzdory obavám z investiční strategie Číny podepsali prezidenti Francie a Číny řadu dohod, informují noviny Asia Times.

Emmanuel Macron a čínský prezident Si Ťin-pching vyzvali ke zvýšené spolupráci mezi Čínou a EU. Macron plédoval za „silné evropsko-čínské partnerství“, které ale musí být založeno na multilateralismu a „spravedlivém a vyrovnaném obchodu“.

Čínský lídr zdůraznil, že jednotná a prosperující Evropa dobře zapadá do čínské vize multipolárního světa. Si také zdůraznil, že Čína bude vždy podporovat evropskou integraci a její rozvoj.

Byla podepsána řada dohod, informují Asia Times. Ohledně jaderné energetiky, kulturních výměn, čisté energie a také obrovský kontrakt týkající se čínského nákupu letadel Airbus (290 Airbusů A320 a 10 A350).

Všechny dohody, včetně francouzského exportu zmrazených kuřat do Číny, mají hodnotu asi 40 mld. dolarů.

V Paříži se prezident Si měl sejít také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem, aby diskutovali o „bodech konvergence“ mezi EU a Čínou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.