Portugalsko má nejnižší rozpočtový deficit za 45 let

Deficit rozpočtu jihoevropské země v minulém roce klesl na 0,5 % HDP, což je nejnižší úroveň za posledních 45 let.

V článku Financial Times se píše o ekonomických úspěších Portugalska. Portugalská národní statistika oznámila, že deficit rozpočtu se v minulém roce snížil na 0,5 % HDP, což je nejnižší úroveň od roku 1974, kdy se země vrátila k demokracii. Mário Centeno, ministr financí v socialistické vládě, podotknul, že se portugalské vládě podařilo dokázat, že vůči politice škrtů (austerity) existuje alternativa.

V roce 2011 činil deficit rozpočtu přes 11 % HDP a Portugalsko dojednávalo „záchranný balíček“. Menšinová vláda je v parlamentu podporována komunisty a radikální levicí. Je možné, že tento rok se saldo rozpočtu přiblíží nule.

Snížení deficitu za rok 2018 bylo dáno především navýšením příjmů. Růst ekonomiky se odrazil ve větším inkasu daní a sociálního zabezpečení.

Premiér António Costa označil výsledek hospodaření za „historický“. Zdůraznil, že výsledek nebyl dán ani škrty, ani navyšováním daní, ale politikou, která obnovila důvěru.

Costa se dostal do funkce premiéra v roce 2015 poté, co slíbil, že ukončí éru politiky škrtů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.