Bývalý brazilský prezident měl řídit „kriminální organizaci“

Michel Temer a další lidé jsou obviněni z úplatkářství v rámci celého korupčního schématu, které měl Temer řídit.

Bývalý prezident Brazílie Michel Temer byl v úterý obviněn z korupce, která se měla týkat úplatkářského schématu kolem jaderné elektrárny Angra 3 v blízkosti Rio de Janeira. Případ je součástí operace „Mytí aut“, která je největším případem korupce v brazilských dějinách a od roku 2014 už přivedla do vězení desítky politiků a byznysmenů.

Federální soudce Marcelo Bretas přijal obvinění z korupce a praní špinavých peněz proti Temerovi, jeho ministru energetiky Wellingtonu Moreira Frankovi a dalším šesti pomocníkům.

Bývalý prezident a další obvinění byli zatčeni 21. března a po 4 dnech propuštěni. Všichni obvinění popírají. Obžaloba tvrdí, že úplatek týkající se elektrárny Angra 3 byl součástí „kriminální organizace“, kterou Temer po čtyři desítky let svého pobytu v politice řídil. Úplatky v tomto případě měly údajně dosahovat výše 462,5 milionu dolarů.

Bývalý prezident čelí i dalším obviněním z korupce. Například tomu, že pomocí prostředníka inkasoval od společnosti JBS SA „plný kufřík peněz“. I v tomto případě Temer obvinění odmítá.

Ilustrační foto: Autor – Michel Temer – 30/07/2018 Almoço com Empresários, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76084157

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.