Ministr energetiky USA v Bruselu lobboval: náš LNG je jako Mercedes, drahý ale spolehlivý

Podle Perryho není cena za zkapalněný plyn rozhodující, protože jde o bezpečnost a diverzifikaci. EU už zvýšila dovozy LNG z USA o 272 %.

Ministr energetiky USA Rick Perry podpořil evropské nákupy amerického zkapalnělého zemního plynu čili LNG. Dovoz LNG z USA narostl po schůzce Donalda Trumpa a Jeana-Clauda Junckera v červenci 2018.

Perry má za to, že dovoz LNG z USA do EU poslouží evropské diverzifikaci dovozů zemního plynu a také je bezpečnější. USA se snaží o to, aby se EU odklonila od dovozu zemního plynu z Ruska. Perry řekl, že pokud je jediným kritériem cena potom „byste si nekupovali BMW nebo Mercedes či jiné skvělé auto z Evropské unie. Můžete si koupit levnější odněkud jinud, ale nemusí být tak spolehlivé a stejně je to s ruským plynem“.

Eurokomisař pro energetiku Miguel Arias Canete řekl, že nárůst amerického vývozu plynu do EU je pochopitelný. „Diverzifikace je důležitá nejen kvůli bezpečnosti, ale také pro konkurenci,“ dodal.

LNG je obecně považován za dražší především kvůli jeho zkapalňování a také kvůli dopravě ve srovnání s dovozem prostřednictvím plynovodů či s jinými zdroji energie.

Americký prezident Donald Trump EU kritizuje za její přílišnou závislost na zemním plynu z Ruska. Terčem kritiky je nový plynovod Severní proud 2. Perry projekt znovu kritizoval: „Tento projekt by přivedl ruský plyn do srdce západní Evropy, posílil by Rusko v tom, že by získalo větší páky na evropskou zahraniční politiku a ohnulo tyto země podle svojí vůle,“ varoval Perry dále s tím, že USA jsou proti využívání energie k donucování.

Od července 2018 se dodávky amerického LNG do EU zvedly o 272 % a jedná se tedy o 10,4 miliard kubických metrů, jak řekl Canete. EU v prvním čtvrtletí 2019 dovezla celkem 13 % všech dovozů zemního plynu z USA, v roce 2018 to bylo jen 5 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.