Macron se nyní stal opravdu prezidentem bohatých

Macronovi se výrazně změnila voličská základna a jeho strana už není novým středem – stala se novým pravým středem.

Emmanuel Macron hraje nebezpečnou hru, uvádí svůj text pro Politico komentátor John Lichfield. Jak ukázaly evropské volby ve Francii, Macron udělal z těchto voleb duel s krajní pravicí, ze své strany pak jedinou alternativu k populistům. Tato strategie ovšem odsává voliče levému i pravému středu. Pozorovatelé už sázejí na to, že mu umožní volební vítězství v roce 2022.

Ovšem jsou zde důvody k obavám, píše Lichfield. Hlavně s ohledem na detailnější analýzu voleb, rezignace lídra Republikánské strany je jedním z náznaků problémů. Volby do EP vyhrála Marine Le Penová se ziskem 23,3 %, Macronův kandidátní lístek Renesance dostal 22,4 %. Nečekaný a významný byl zisk Zelených, kteří dostali 13,4 % hlasů, žádná jiná strana už se ke dvoumístným číslům nedostala. Výsledek byl pro Macrona trapný, ale to není ten hlavní problém.

Macronova voličská základna je v roce 2019 skoro stejná jako v roce 2017 – 22,4 % a 24,1 %. Jenže jeho strana už není „novým středem“ – mění se v nový pravý střed. V roce 2017 byl Macron kandidátem mladé, optimistické Francie aspirací. Nyní se stal kandidátem bohatých a starých, tvrdí autor na základně výzkumů (viz původní článek).

Mimo jiné poslední výzkum struktury Macronovy podpory ukázal, že jeho strana v evropských volbách získala 40 % hlasů v západních čtvrtích Paříže a v předměstích typu Neuilly-sur-Seine, které jsou nejbohatšími komunitami v zemi. Voliči z chudších, více bohémských částí východní Paříže migrovali od Macrona k Zeleným nebo levému středu.

A problémem bude, že těch 20 % Macronovy nové voličské základny, kterou bude v budoucnu potřebovat, aby se dostal do druhého kola prezidentských voleb, už nereprezentuje to, co měl zosobňovat macronismus – není mladá, není energická a nejde jí o změnu. A tohle dělá Macrona velmi zranitelným: pokud by se konzervativní Republikánská strana probrala k životu, ubere prezidentovi podporu.

Sice to teď na obrození gaullistické strany, která francouzské politice dominovala přes 60 let, nevypadá, ale…

Rezignace předsedy Republikánské strany Laurenta Wauquieze, která následovala po evropských volbách, dává straně možnost znovu se obrodit prostřednictvím nového vedení a zbavit se nepříjemné pachuti finančních skandálů doby Sarkozyho a jeho následníků.

Evropské volby ve Francie také naznačily, že velký segment mladých, metropolitních, levicových a ekologicky uvažujících voličů si přeje nový typ politiky a nevěří, že ji Macron přinese. Jenže bez nich se Macron bude muset držet svých konzervativních a bohatých voličů.

Lichfield také upozorňuje, že důležitým faktorem je ekonomika – pro Macrona bude dobré, pokud bude pokračovat mírný růst a snižování nezaměstnanosti (ta je na 8,4 %, nejnižší za 10 let). Pokud ne, bude mít Macron problémy.

Úspěch při vyšachování Republikánské strany vytvořil prostor pro Macronova případného nového a nebezpečného rivala v roce 2022, tvrdí závěr článku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.