Vláda USA omezila cestování na Kubu

Administrativa Donalda Trumpa omezila zákonné důvody cestování na Kubu. Obyčejná turistika schovaná pod kategorii “setkávání s lidmi” v seznamu už není.

Kuba a její turistický průmysl bude značně ekonomicky poškozen posledními kroky administrativy Donalda Trumpa. Ta v úterý oznámila nové omezení pro cesty na Kubu, které se dotýkají právě turismu. Vláda povolila jenom 11 zvláštních důvodů pro cestu na Kubu a mezi nimi není turismus či podobné aktivity, které se schovávaly v kategorii „setkávání s lidmi“, kterou vláda nyní zrušila. To zkomplikovalo možnosti cestování z USA na Kubu. Vláda Donalda Trumpa tak chce posílit ekonomický tlak na kubánský režim. Kuba je jednou ze zemí, která pomáhá venezuelskému prezidentovi Nicolasu Madurovi.

Podle experta na kubánský turismus by to mohlo pro Kubu znamenat ztrátu 130 milionů dolarů jen v době vrcholné turistické sezóny (kde se jedná hlavně o cestování loďmi mezi Floridou a Kubou). Pro ztráty v soukromém poskytování turistických služeb na Kubě nejsou konkrétní čísla. Nicméně kubánští podnikatelé počítají s velkými ztrátami. Turismus hraje v kubánské ekonomice značnou roli.

Rozhodnutí o omezení cestování na Kubu začalo platit hned ve středu. Znamenalo to, že zábavní lodě mířící z Floridy na Kubu musely narychlo změnit svoje plány a nabídnout rozzlobeným turistům náhrady za to, že došlo k náhlé změně trasy – například změnily kurz na blízké Bahamy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.