Ministři financí G20: Zdaní internetové giganty?

Francie chce urychlit zdanění velkých internetových firem, ale v této snaze nemá zdaleka podporu všech.

Francie nadále tlačí i na mezinárodní rovině, protože kompromis v EU k tématu digitální daně selhal. Americkému ministru financí Stevenu Mnuchinovi se ovšem francouzské návrhy nelíbí.

Francie chce urychlit zdanění velkých internetových firem. Tak to přímo řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire, když se ministři financí zemí G20 sešli v Japonsku.

Jde o společný postup na mezinárodní úrovni, tedy minimální daň pro globální koncerny plus nový způsob, jak se budou aktivity internetových firem zdaňovat. Problém je v tom, že sice své služby nabízejí často zdarma, ale pak obchodují s daty zákazníků.

Zavádění daně v EU selhalo. Francie proto uvalí sama daň ve výši 3 % na příjmy z internetu. Le Maire ale uvedl, že Francie se klidně vzdá vlastního postupu, když najde mezinárodní podporu. K tomu je ovšem potřeba kompromis s USA, neboť tam internetové firmy povětšinou sídlí.

Mnuchin dal najevo, že se mu francouzský návrh nezamlouvá. I on ale vidí nutnost dojít k nějakém řešení. Le Maire chce dosáhnout shody nejdříve ve formátu G7.

Především firmy jako Amazon a Google jsou kritizovány, protože své zisky přesouvají do oblastí s nízkým zdaněním a daně skoro neoplatí. I německý ministr financí Olaf Scholz požaduje „rychlou akci“, aby tyto firmy také platily daně.

V první řadě jde o systém, jak budou zdaňovány, až pak se bude diskutovat o výši minimální daně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.