Finanční kampaň !A: Naše grantová agentura jste Vy!

Od redakce: Vaše podpora rovná se naše existence. Zvažte, prosíme, finanční dar v částce podle vlastních možností. Děkujeme.

Milé čtenářky a milí čtenáři,

dovolte nám poděkovat všem, kteří nás podporují a umožňují nám tak naše fungování. Zvláštní díky patři našim přátelům na Slovensku, kteří nám také pomáhají svými dobrovolnými dary. Snažíme se dělat kvalitní alternativní médium, které nabízí tak širokou paletu spolehlivých informací a různých názorů, jak nám to naše současné podmínky umožňují.

Od počátku jsme se zavázali, že nebudeme spoléhat na finanční podporu grantů a dalších sponzorů či reklamy a že chceme jít čistou cestou financování zdola – od čtenářů. To Vy všichni jste „naše grantová agentura“ s obrovským potenciálem. Prosíme Vás, abyste ho nenechávali ležet ladem.

Jenom v květnu jste pro Vás připravili 202 článků  (během července a srpna pak celkem 382 článků, v září 182 článků – doplněno, v říjnu 188 článků). Přečetlo si nás za měsíc přes 60 tisíc návštěvníků, což nás velmi těší. I když nechceme být masové médium pro statisíce, jsme rádi, že si nás čtenáři nacházejí a vracejí se k nám. Stále se ale potýkáme s velkou diskrepancí mezi velikostí čtenářské obce a dobrovolnou podporou. Podporuje nás pořád jenom zlomek čtenářů. Naposledy se jednalo pouze asi o 0,3 % lidí z celkového počtu čtenářské obce, kterou dnes máme. Proto se na Vás všechny znovu obracíme.

202 článků, které vyšly v květnu (382 článků, které jsme vydali v době letních dovolených, v červenci a v srpnu), znamenají hodiny práce našich autorů, kteří je poskytují zdarma, protože slušnou odměnu jim nabídnout nemůžeme. Znamenají také hodiny práce, kterou do obsahu dávají většinou jenom dva lidé, i když s pomocí dalších rukou. Znamenají další hodiny diskuzí a e-mailové komunikace, protože obsah vydání není dílem náhody. Znamenají hodiny práce dalších dvou lidí, kteří nám nezištně a skoro každý den pomáhají s jazykovými opravami. A znamenají hodiny práce nad editováním stránek, tj. nad vkládáním obsahu, editací linků, hledáním obrázků, které by neporušovaly autorská práva, a plánováním. Než se na stránkách objeví viditelný obsah, který čtete, je za tím spousta odvedené práce. Bez kanceláří a z části stále z vlastních soukromých zdrojů. V daný moment z peněz !Argumentu neplatíme například to základní – kvalitní připojení k internetu.

Myslíme si, že naše práce má smysl: zvláště v situaci, kdy na jednu stranu zavedená média patří dnes těm nejbohatším či jsou závislá na institucionální podpoře grantů (a na jejich poskytovatelích) a kdy rozdrobená alternativní scéna často upřednostňuje senzace před poctivou prací. Nezávislost a svoboda něco stojí a realita je taková, že se bez finanční podpory od čtenářů neobejdeme. Nemůžeme fungovat a hlavně se němůžeme pořádně rozjet z dobrovolnického projektu na profesionálnější médium.

!Argument není médium oligarchů a jeho cílem není prosazovat ničí soukromé zájmy či vydělávat peníze, je volně dostupný, ale nevzniká zadarmo v paralelním světě. Rozvíjet „zadarmo“ se může jen velmi skromně. Kam směřuje Vaše podpora, vidíte na našich stránkách od pondělí do neděle, včetně dovolených nebo v době nemoci. Ani jedno a ani druhé čtenář nepozná. Vidíte to i v novém multimediálním projektu, který je nicméně zatím v plenkách, protože na něj máme velmi omezené zdroje a chceme dělat věci pořádně a kvalitně. Vidíte to v projektu našich e-knih. Nás webový časopis by jistě mohl mít více obsahu, více článků a pokrývat více témat, ale k tomu je třeba mít podmínky a ty bohužel nevznikají ve vzduchoprázdnu. Závisíme plně na participaci čtenářů jako předplatitelů.

Pokud nás pravidelně čtete, poskytněte nám také svůj vlastní grant. Rozhodujete o tom (na rozdíl od jiných případů) jenom Vy. Čím víc lidí se dá dohromady, tím větší možnosti a prostor nám dáte a tím větší energii nám poskytnete.

Více informací o darech najdete zde.

Děkujeme všem, kteří nás už podporují.

Děkujeme všem našim autorům a spolupracovníkům za jejich práci.

Děkujeme také našim dvěma korektorkám Mirce a Sabině za jejich pomoc a trpělivost.

 

Za redakci: Ilona a Veronika

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.