Macron podpořil Merkelovou na post předsedkyně Evropské komise

Německá kancléřka ale zájem o kandidaturu na post šéfa Evropské komise nikdy nevyjádřila. Macronovu podporu však už má.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý sdělil, že by podpořil německou kancléřku Angelu Merkelovou na pozici předsedkyně Evropské komise. Merkelová na post oficiálně nekandiduje.

V televizním rozhovoru řekl Macron ke kádrové politice pro nejvyšší posty v Evropské komisi, že „Evropa potřebuje silné osobnosti, potřebuje lidi s osobní kredibilitou a schopnostmi pro tyto pozice“, a znovu potvrdil rezervovanost vůči systému takzvaných „spitzenkandidátů“.

„Nemohu mluvit za Angelu Merkelovou, ale pokud by chtěla, podpořil bych ji. Samozřejmě. Protože si myslím, že potřebujeme někoho silného,“ řekl konkrétně na adresu kandidatury Merkelové.

Německá kancléřka podporuje na post předsedy Evropské komise spitzenkandidáta Manfreda Webera z CDU, sama o kandidaturu neprojevila zájem.

Francouzský prezident dále sdělil, že by na čtyřech nejvyšších postech v EU (předseda EK, vysoký představitel pro zahraniční věci, předseda Evropského parlamentu a předseda Evropské rady) rád viděl dva muže a dvě ženy. „Potřebujeme paritu,“ dodal. K pozici šéfa Evropské centrální banky se Macron nevyjádřil, zřejmě proto, že ji vnímá jako věc zásluh.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.