Průmyslovou výrobu masa nahradí v budoucnosti maso uměle vypěstované a rostlinné náhražky masa.
Většina masa, které se bude konzumovat v roce 2040, nebude pocházet z jatečního dobytka, ale vyroste buď ve speciálních kádích, nebo se bude jednat o výrobky na bázi rostlin, které vypadají a chutnají jako maso, tvrdí nová studie globální konzultační firmy AT Kearney.
Zpráva zdůrazňuje těžké dopady na životní prostředí, které přináší konvenční výroba masa, i obavy lidí o blaho zvířat v průmyslovém hospodářství. Je prý jenom otázkou času, kdy uměle vypěstované maso a rostlinné náhražky masa získají podstatný podíl na trhu.
Konvenční masný průmysl chová miliardy zvířat a jeho roční obrat činí 1 bilion dolarů. Podle posledních studií má díky vysokým emisím dopady na klima, na přírodní prostředí a znečistění řek a oceánů.
Podle AT Kearney bude pokračovat rychlý růst společností, které nahrazují maso rostlinnými náhražkami. Do tohoto byznysu už byla podle odhadů investována 1 miliarda dolarů, a to i společnostmi, které zatím produkují maso konvenčně.
Výroba masa z buněk v kádích bude představovat alternativu pro ty, kdo se nechtějí vzdát konzumace skutečného masa. Celkově se předpokládá, že v roce 2040 bude 35 % všeho masa uměle vypěstováno, 25 % budou tvořit rostlinné náhražky. Zpráva předpokládá, že současná rezervovanost vůči uměle vyrobenému masu časem opadne. Během přechodné fáze budou hrát důležitou roli nové veganské náhražky masa.