Lídři V4 jednali v Budapešti o obsazení vrcholných postů v EU

Podobné regionální schůzky se konají také na Maltě, kde se sejdou země jižního křídla, a už v uplynulém týdnu v Belgii.

Ve čtvrtek se konalo neformální jednání lídrů středoevropské skupiny členských zemí V4. Premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska budou jednat o společném postoji k obsazení vysokých postů v Evropské unii. A nejsou sami. Představitelé jižních zemí se sejdou na Maltě s podobným cílem. Také belgický premiér Charles Michel svolal jednání vybraných zemí do Belgie.

V EU nyní probíhá boj o obsazení klíčových postů ve vedení EU. Sem patří posty předsedy Evropské komise, předsedy Evropské rady, předsedy Evropského parlamentu a také guvernéra Evropské centrální banky.

V4 se bude snažit změnit poměry v EU, které dlouho dominovaly velké západoevropské země, například Francie a Německo.

Země jsou členy EU od roku 2004 a na nejvyšší posty dosáhli jenom dva zástupci Polska. Donald Tusk byl předsedou Evropské rady a Jerzy Buzek předsedou Evropského parlamentu.

Podle slov polského politika z vládní strany Právo a spravedlnost Ryczarda Czarneckého Polsko a ani žádná země V4 vysokou funkci nedostane. Skupina ale bude součást vyjednávání v rámci EU, dodal.

Mluvčí maďarského premiéra, který čtvrteční jednání hostil, nedal žádné konkrétní informace. Má se podle jeho slov jednat o neformální schůzku. Nevysvětlil ani to, jestli bude skupina navrhovat svého vlastního kandidáta, což v minulosti Viktor Orbán navrhoval.

Po jednání český premiér Andrej Babiš odmítnul systém „spitzenkandidáta“, který označil za nepotřebný. Podle Babiše potřebuje EU na post předsedy Komise kandidáta, který odráží její potřeby a ne někoho, kdo byl politickými frakcemi vybrán pro tuto roli. O slovech českého premiéra informovala agentura Reuters.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.