Obří výpadek proudu v Argentině je další ranou pro tamní ekonomiku

Událost navíc oslabuje postavení současného prezidenta Mauricia Macriho. Za čtyři měsíce jsou v Argentině prezidentské volby.

Hospodářský dopad masivního výpadku elektrické energie, který postihl celkem 50 milionů lidí v několika zemích Jižní Ameriky, především ale v Argentině, byl jen omezený, a to díky tomu, že k poruše došlo v neděli. I tak ale celý incident ukazuje na závažné problémy argentinské energetické infrastruktury. Navíc oslabil pozici už nyní slabého prezidenta země Mauricia Macriho jen čtyři měsíce před prezidentskými volbami, napsal pro Al Jazeeru Diego Laje.

Argentina ovšem není v situaci, kdy by si mohla dovolit další ekonomický úder, míní autor, 33 % lidí žije na hranici chudoby a inflace se ocitá na 43,7 %. Poslední událost přidala Macriho kritikům další munici. Incident využil mezi jinými i jeho rival Alberto Fernandéz, který z výpadku obvinil prezidenta: „Ceny za elektřinu rostly tak, jak si jeho (prezidentovi) přátelé přáli, a způsobily největší výpadek v argentinských dějinách. Tohle není Venezuela, je to Argentina. Je na čase si to uvědomit,“ tweetoval Fernandéz.

Výpadek proudu nezastavil jenom dopravu, zkomplikoval i probíhající místní volby, což vyvolalo otazníky nad tím, jak k výpadku mohlo dojít a proč. Od nástupu do funkce prezidenta Macriho v roce 2015 se ceny za elektřinu zvýšily o více než 600 %, navíc byly zrušeny dřívější dotace. V nedělních volbách Macriho vládní koalice ztratila všechny 4 provinční volby.

Nedělní výpadek, který trval od asi 10 hodin ráno do odpoledne, znamenal ztráty pro překvapené vlastníky malých obchodů či pro místní turismus. Ovšem důsledky výpadku mohly být horší, kdyby k němu došlo ve všední den, kdy je poptávka po elektřině vyšší. Pro srovnání: ve všední den potřebuje Argentina 23 tisíc megawatů proudu, v neděli to bylo 15 tisíc megawatů.

K obnovení dodávek došlo v neděli odpoledne, aniž by bylo jasné, co bylo příčinou výpadku. Odborníci se pustili do studia příčin už během neděle, včetně analýzy vedení proudu ze dvou velkých argentinských hydroelektráren v Yacyretá a v Salto Grande. Podle všeho propojení mezi těmito dvěma hydroelektrárnami bylo přerušeno, což vedlo ke kolapsu celého systému. Výpadek se dotknul také sousední Uruguaye, se kterou Argentina sdílí elektrickou síť.

Navzdory obřímu výpadku ale bývalý argentinský ministr pro energetiku Daniel Montamat tvrdí, že v posledních letech byl stav argentinské rozvodné sítě v Argentině vylepšen, a to o 20 %. Směřovaly sem prý zdroje ze seškrtaných dotací na odběr elektrické energie, které zavedla vláda Cristiny Fernandéz de Kirchner před rokem 2015. Macriho vláda dotace zrušila.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.