Trump se zase pustil do FEDu

Centrální banka USA se stala terčem kritiky amerického prezidenta. Prý „neví, co dělá“.

Noviny Financial Times informují, že podle prezidenta Donalda Trumpa „FED neví, co dělá“.

Útoku na americkou centrální banku FED nezabránilo ani všeobecné očekávání, že FED půjde se sazbami dolů. Trump americkou centrální banku kritizuje dlouhodobě a požaduje nižší úrokové sazby. Navzdory rozšířenému očekávání, že americké sazby se budou snižovat, se Trump vyjádřil, že FED „to pokazil“ (blew it).

Trump rozčileně tweetoval, že FED „neví, co dělá“, zvedl sazby moc rychle, když jinde se snižovaly. Trump se také zasnil, jak by to bylo krásné, kdyby FED konal jinak, HDP by prý mohlo růst 4 či 5 %.

Ale nyní, když USA potřebují nižší sazby, aby vykompenzovaly, co proti nim dělají ostatní, se podle něj FED chová jako umanuté dítě.

Jde o další z řady útoků amerického prezidenta vůči FEDu. Trump přiznal, že není „ani maličko“ nadšen z šéfa Jeroma Powella (kterého sám vybral) a že centrální banka je „největší nebezpečí“.

Obvinil FED, že narušuje ekonomiku příliš rychlým zavedením sazby a tím prý dává Číně výhodu ve vyjednáváních.

Trumpova kritika přichází ve chvíli, kdy se zvyšuje pravděpodobnost, že centrální banky úrokové sazby sníží.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.