EU a Mercosur uzavřely obchodní dohodu

O dohodě se hovoří jako o světlém místu v globálním obchodu. Dohoda se připravovala dvacet let.

Po dvaceti letech vyjednávání bylo dosaženo dohody. Obchodní dohoda mezi EU a blokem zemí Jižní Ameriky se týká snižování cel – od masa po auta, hodnotí dosaženou obchodní dohodu noviny Financial Times.

Země EU se budou nyní lépe dostávat na trh, který zahrnuje 260 milionů lidí. Zástupci jihoamerických zemí jsou zase spokojeni s preferenčním přístupem na trh EU týkající se hovězího či cukru.

Dohoda mezi EU a Mercosurem (tj. Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay) má sloužit jako příklad, že lze pokračovat v liberalizaci obchodu i v období velkého napětí. Zástupce Brazílie pro FT uvedl, že se jedná o největší dohodu, která byla kdy uzavřena mezi bloky, a že v období obchodních válek se jedná o obrovský úspěch.

Dohodu si pochvaluje i komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, která uvedla, že je to „jasný a hlasitý vzkaz celému světu“. Brazilský prezident Bolsonaro tweetoval, že se jedná o historickou dohodu, která přinese Brazílii velký prospěch.

EU se domnívá, že vzhledem k velkým obchodním bariérám na jihoamerických trzích budou přínosy podstatně větší než u podobných dohod uzavřených s Kanadou a s Japonskem.

Mercosur musel učinit řadu těžkých rozhodnutí, například v oblasti dovozu aut a součástek a také otevření trhu s veřejnými zakázkami. Pro EU byla nejtěžší rozhodnutí v oblasti zemědělství. Zemědělská asociace Copa Cogeca už uvedla, že evropští farmáři byli obětováni a že se tím otevírají dveře neférové konkurenci a řada odvětví bude ohrožena na životě.

Francie, Polsko a Irsko měly s vyjednáváním problémy, citlivou otázkou bylo zejména hovězí. Evropská komise už vydala prohlášení, že pomůže zemědělcům se s novými problémy vypořádat.

Není ale zdaleka vyhráno, protože dohoda musí být ratifikována v každé zemi EU, takže oponenti se mohou ještě prosadit. Brusel zdůrazňuje přínos odbourání cel v oblasti jako je farmacie, strojírenství a chemické výrobky.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.