Albánské protesty požadují odstoupení premiéra a přistoupení k EU

Další vlna opozičních protestů v Albánii požaduje rezignaci premiéra Ramy, lidé ho vidí jako překážku integrace s EU.

Albánský premiér Edi Rama čelí novým demonstracím a silnějšímu tlaku na rezignaci kvůli volebním podvodům a kontaktům na kriminální organizace.

Tisíce protestujících se v pondělí sešli na ulicích a požadovali, aby Rama resignoval a umožnil tak Albánii být jako jiné země v Evropě a integrovat se do EU. Opozice v Albánii protestuje už delší dobu a tvrdí, že socialistická vláda je spojena s organizovaným zločinem. Zároveň žádá nové volby. Bez změny ve vládě nemá podle protestujících země šanci začít přístupová jednání s EU.

Lídr opoziční Demokratické strany Lulzim Basha řekl v projevu k protestujícím, že „Albánci si přejí skutečnou změnu, konečnou změnu, a budou využívat každou ulici a každý nástroj, aby Ramu zbavili moci“. Premiér Rama, který v roce 2017 podruhé vyhrál volby, všechna obvinění odmítá.

Pondělní protesty byly klidné a nedoprovázely je násilné střety s policií, jak tomu bylo předtím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.