Zklamaná Sicílie hledá záchranu u Salviniho

Zklamaní voliči z jihu Itálie se stále viditelněji přiklánějí k Salviniho Lize.

Místo k Hnutí pěti hvězd se nyní voliči na jihu Itálie obracejí k Matteo Salvinimu, píší Financial Times.

FT hovořily s důchodcem ze Sicílie, který si stěžuje na dlouhodobé zanedbávání této části Itálie. Troška zemědělství, troška cestovního ruchu a co je tu dál? Nic, žádná vize rozvoje. Lidé jsou chudí, mají hlad a jsou frustrovaní, říká.

Sám se považuje za socialistu, jenže Pět hvězd ho zklamalo, proto se nyní přiklání k Salvinimu. K vyřešení všech našich problémů, k vyřešení problémů celé země, říká, potřebuje Itálie tři takové, ne jen jednoho.

Salviniho úspěch je neuvěřitelný, před pěti lety získal na Sicílii jen jedno procento. Nyní to bylo dvacet. Úspěch spočívá v jeho odporu vůči imigraci i ve sloganu „Itálie na prvním místě“. Spoléhá na „zdravý rozum“ i na to, že všichni jsme Italové. Pokud Liga uspěje i na jihu, stane se národně dominantní stranou.

Je to zvláštní vývoj, neboť Liga (dříve Liga severu) vznikla v roce 1991 jako separatistická síla, která na jihu Itálie nenechala nit suchou. Další z oslovených Sicilanů je z posilování Ligy zklamán, pamatuje si, jak jim „sever“ nadával do „smradlavých jižanů“. Ale dneska si našli jiného nepřítele, konstatuje.

Sicílie dala v předchozích volbách hlas Pěti hvězdám, protože ji oslovilo schéma nepodmíněného základního příjmu. Sicílie je v evropském srovnání velice chudá, nezaměstnanost je přes 20 %. Jenže Pět hvězd má problémy se zaváděním své politiky a Liga „změnila značku“, nyní oslovuje všechny Italy. Odpovídají tomu i průzkumy, kdy Liga má 37 %, kdežto Pět hvězd jen 18 %.

Salvini je hodně populární nejen díky tomu, že je proti imigraci, ale i proto, že chce snižovat daně a postavit se na odpor Evropské unii. V souvislosti s tím, jak mizerně si vede Pět hvězd, je možné, že Salvini se rozhodne koalici opustit a vyvolat předčasné volby. A pak zformovat pravicovou koalici s Forza Italia (Berlusconi) a s Bratry Itálie (neofašistická strana, pozn. redakce).

Salvini umí vést kampaň a umí mluvit, je schopen oslovit kohokoliv. Jeho voličskou základnou už není jen radikální pravice, strana se posunula hodně do středu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.