Na von der Leyenovou čeká složitých pět let v čele Evropské komise, říká europoslankyně Kateřina Konečná

Rozhovor: Nic nového a zklamání, tak hodnotí novou předsedkyni Evropské komise europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

!Argument: Ursula von der Leyenová dostala podporu Evropského parlamentu. Jak hodnotíte její mandát v souvislosti s projevem, který přednesla?

Kateřina Konečná: Myslím, že její projev se dá shrnout slovy „nic nového“.  Zejména u migrace a brexitu je znát, že neplánuje odchylky od dosavadního předsedy Junckera. Například u migrace oznámila, že chce představit nový plán na řešení migrace, ovšem neřekla u tohoto tématu vůbec nic nového a pokračovala větami, které by mohly (a také pravděpodobně byly) okopírovány od končící Komise. Obávám se, že to bude velmi symbolické pro celých pět let. Pravdou sice je, že otevřela několik zajímavých témat (např. boj s nerovnostmi, daňovými úniky), ale nebyla konkrétní, což spíše prezentuje nutnost se zalíbit (respektive získat hlasy europoslanců), než navrhovat řešení. Její projev byl pro mě zklamáním.

 !A.: Vaše politická frakce GUE-NGL odmítla podpořit novou předsedkyni Komise. Jaké byly hlavní důvody tohoto odmítnutí?

K.K.: GUE/NGL byla, stejně jako já, poněkud zaskočena tím, že Evropská rada se nakonec rozhodla, že do čela Evropské komise sice nechce hlavního kandidáta lidovecké frakce a zástupce německé pravice Webera, ale chce zástupkyni lidovecké frakce a německé pravice von der Leyen.  Rozhodnutí Evropské rady odmítáme, jelikož se nese v duchu „vše při starém“ a do značné míry ignoruje výsledek evropský voleb. Dost bylo vlád lidovců a sociálních demokratů, které vedly země EU z jedné krize do druhé.

!A.: Jaké jsou nynější šance na hlubší reformu Evropské unie v čele s bývalou německou ministryní obrany?

K.K.: Významné volební ztráty dávaly naději na nějakou hlubší proměnu, ale tu rozhodně nepřinese zástupkyně frakce, která roky podporovala katastrofální politiku škrtů. Přestože se snažila, nedokázala naši frakci přesvědčit, že se bude reálně věnovat sociální politice.  Naopak se obávám, že bude jakožto bývalá ministryně obrany z pozice předsedkyně Evropské komise tlačit primárně na témata evropské jednotné armády a její spolupráce s NATO, což samozřejmě povede k větším výdajům na zbrojení, které pak budou chybět v sociální oblasti. Na druhou stranu ovšem nesmíme zapomínat, že byla zvolena jen velmi těsnou většinou a je jasné, že jí čeká velmi složitých pět let. O každý dokument bude Komise muset úpěnlivě bojovat a lidovci se budou muset naučit poslouchat taky někoho jiného než své zavedené partnery ze sociální demokracie, což představuje jistou šanci.

!A.:  Dalo se z jejího projevu i dalších vystoupení nějak vyčíst jaké by mohly být postoje von der Leyenové k východnímu křídlu EU?  

K.K.: Pan Babiš od začátku naznačuje, že Ursula von der Leyenová něco zemím V4 přislíbila, ale stále nevíme co. Možná, že za odměnu dostaneme, že von der Leyenová přestane usilovat o vytvoření evropské federace po vzoru USA. Možná, že za odměnu dostaneme, že von der Leyenová přestane podporovat vznik společné evropské armády. Možná, že za odměnu dostaneme, že von der Leyenová přestane vidět rovnítko mezi NATO a novou evropskou armádou. Možná, že za odměnu dostaneme, že von der Leyenová přestane věřit vlastně úplně všemu, čemu do teď věřila a před každým rozhodnutím nebude volat Merkelové, ale naopak představitelům V4. Reálnost toho ať posoudí laskavý čtenář. Ve svém kandidátském projevu však ani jednou (a to ani nejslabším náznakem) neřekla, že by podporovala kvóty na přerozdělování migrantů. Možná to je ona cena útěchy na jinak velmi pochroumané ego představitelů V4.

Ilustrační foto: Archiv Kateřiny Konečné

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.