Sánchez nezískal parlamentní podporu

Další pokus o podporu parlamentu je naplánován na čtvrtek. Socialisté a Podemos se zatím nedohodli na podmínkách spolupráce.

Španělský socialistický lídr Pedro Sánchez nezískal podporu jako premiér země poté, co se zkomplikovala koaliční jednání s levicovou stranou Podemos. V parlamentním hlasování se nenašla dostatečná podpora. Další pokus připadá na čtvrtek.

Sánchez je úřednickým premiérem od letošního dubna, kdy jeho strana nedokázala získat většinu v předčasných volbách. Vznik koaliční vlády spolu s levým uskupením Podemos se zdál pravděpodobný především poté, co se jeho lídr Pablo Iglesias vzdal postu v ministerském kabinetu. Nicméně strany se zatím nedohodly a Sánchez a Iglesias měli v pondělí na půdě parlamentu žhavou debatu.

K tomu, aby byl potvrzen do funkce španělského premiéra potřebuje Sánchez 176 hlasů. V úterním hlasování jich dostal jen 124, proti volilo 170 a celkem 52 poslanců se zdrželo.

Ve čtvrtek bude Sánchezovi stačit jen prostá většina pro. V případě, že selže, dostane dva měsíce na další hledání podpory, než se vrátí do parlamentu. Pokud i tento pokus selže, budou se ve Španělsku konat čtvrté parlamentní volby během čtyř let.

Ilustrační obrázek: Autor:  Ministry of the President. Government of Spain, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70224850

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.