Nissan propustí 10 tisíc lidí. Má ekonomické těžkosti

Špatná ekonomika a spory s aliančním partnerem (firmou Renault) povedou k seškrtání 7 % zaměstnanců.

Japonská automobilka Nissan plánuje seškrtat celkem 10 tisíc míst na celém světě, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký firmě. Jedná se o odpověď na ekonomické problémy firmy, která v květnu letošního roku předpokládala pokles operačního zisku v letošním roce o 28 %, v minulém roce se jednalo o 45 %.

Nový plán zahrnuje 4800 pracovních míst, které firma oznámila, že zruší už v květnu. Jedná se hlavně o pracovníky v podnicích mimo Japonsko, kde jsou nízké „úrovně využití“.  Nové číslo zahrnuje celkem 7 % ze 138 tisíc zaměstnanců firmy, což naznačuje míru problémů firmy. K těm se přidaly rovněž spory s francouzských členem spojenectví firmou Renault v souvislosti se zatčením jejího šéfa Carlose Ghosna. Renault vlastní 43 % japonské firmy Nissan.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.