Limská skupina chce nové volby ve Venezuele

Skupina 10 latinskoamerických zemí a Kanady podpořila opozičního lídra Juana Guaidóa a požaduje nové volby ve Venezuele.

Limská skupina, která sdružuje celkem deset zemí Latinské Ameriky a Kanadu, volá po tom, aby mezinárodní komunita podnikla kroky k obnovení demokracie ve Venezuele. Skupina dále na svém 15. zasedání v argentinském hlavním městě zdůraznila, že politický chaos ve Venezuele ohrožuje regionální mír a světovou bezpečnost.

Skupina podpořila opozičního lídra Juana Guaidóa a požaduje nové volby ve Venezuele, což prezident Nicolas Maduro odmítá.

Venezuela se dostala do politického chaosu před půl rokem, kdy se Guaidó prohlásil za prozatímního prezidenta země a Madura označil jako uzurpátora moci s odvoláním na „zfalšované“ prezidentské volby v roce 2018. Maduro zase označuje Guaidóa za americkou loutku.

Limská skupina jednala v Buenos Aires ve stejné době, kdy se na Barbadosu sešli představitelé venezuelské vlády a venezuelské opozice ve snaze naleznout východisko ze současné patové situace. Jak řekl Al Jazeeře venezuelský analytik Carlos Pina, někteří v opozici a v mezinárodní komunitě vidí tato jednání jenom jako hru o čas, o kterou se oficiální Caracas snaží. Proto se snaží zvyšovat tlak, který by vyvolal vnitřní změnu ve Venezuele.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.