EU zatím neustoupila. Dál to vypadá na Brexit bez dohody

Brusel zatím „rozvodovou“ dohodu s Británií měnit nechce.

EU se začíná smiřovat s tím, že Británie odejde z EU bez dohody. K minimalizaci narušení ale uvažuje Británie o „mini dohodách“, které by upravovaly určité oblasti. Jednání jsou ve slepé uličce, protože zástupci Bruselu nechtějí opustit „irskou pojistku“, která zabraňuje tomu, aby mezi Severním Irskem a Irskou republikou vznikla tvrdá hranice.

„Vedlejší dohody“ by ovšem měly být součástí velké dohody o budoucí podobě vztahů mezi Spojeným královstvím a mezi EU. Proto z EU zaznívá, že žádné „mini dohody“ vyjednávat nebude. Jakmile se stal Johnson premiérem, nařídil intenzivnější přípravy na Brexit bez dohody.

Brusel si prý ale uvědomuje, že ani poslanci, kteří jsou pro „setrvání v EU“, nemohou nic udělat, ledaže by se opět posunul termín odchodu. Setkání Johnsona s některými představiteli EU se plánuje na konec srpna, ale jde o rámec G7.

EU se zároveň snaží mít připraveny zmírňující scénáře pro Brexit bez dohody. Platí, že dojednaná dohoda, kterou Mayová nakonec neprosadila, stále nemá v Británii podporu. EU zároveň nemíní ustoupit z irské pojistky. Ta je viděna jako klíčový nástroj pro solidaritu s Irskem, navíc jde také o integritu jednotného trhu.

Británie stále chce jednat a vyjednat novou dohodu.

EU přiznává, že odchod Británie by měl na členské státy negativní dopad, ale trvá na tom, že dopad na Británii bude mnohem horší. Existující plány k Brexitu bez dohody se prý týkají spíše toho, jak zabránit okamžitému chaosu.

Nicméně, zaznívají hlasy, že představitelé EU skutečně nikdy nevěřili tomu, že by Británie odešla bez dohody. Je tedy otázka, zda se jejich pozice skutečně nezmění.

Irský premiér Leo Varadkar říká, že odchod bez dohody není nevyhnutelný, je možné buď dohodu přijmout, nebo prodloužit dál článek 50.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.