Eskalace mezi USA a Čínou pokračuje

Americký prezident v reakci na nová čínská cla napsal, že USA zavedou cla na veškeré zboží z Číny.

V souvislosti s čínským oznámením o zvýšení cel přináší článek novin Financial Times reakce amerického prezidenta. Ten doporučil americkým firmám, aby se přemístily mimo Čínu a znovu zaútočil na americkou centrální banku (FED).

Donald Trump po „doporučení“ tweetoval, že zavede cla na téměř veškerý čínský import do USA. Od 1. října se mají cla zvýšit takto: cla z 30 % na 35 % na zboží v hodnotě 250 mld. dolarů, od 1. září cla z 10 % na 15 % na zboží v hodnotě 300 mld. dolarů.

Celkově byl pátek velice napjatým dnem. Nejprve totiž čínská strana uvedla, že zavede cla na americké importy v hodnotě 75 mld. dolarů. Pak Jerome Powell (guvernér americké centrální banky) uvedl, že centrální banka nemůže změkčit následky americko-čínské obchodní války.

Trump se chopil Twitteru a pustil se nejprve do Powella (kterého prezident Trump sám do funkce vybral – pozn. red.) a označil ho za nepřítele.

Následně pak vyděsil investory tím, že vyzval americké firmy, aby nechaly své operace v Číně a přemístily se jinam, ideálně aby se vrátily do USA a vyráběly tam. Trump také napsal, že „žádnou Čínu nepotřebuje a že by USA bylo lépe bez ní“.

Trump dal najevo svůj vztek nad tím, že obchodní záležitosti se nevyvíjejí podle jeho představ – a to před začátkem summitu G7 ve Francii, upozorňují FT.

Zástupce americké obchodní komory dal najevo pochopení pro Trumpovu frustraci, ale dodal, že řešením není, aby americké firmy odešly z trhu, který má 1,4 miliardy lidí.

Powell dal navíc najevo, že problémy, které se objevují v americké ekonomice, nemají co do činění s vývojem monetární politiky, ale kvůli obchodnímu napětí. A to způsobuje někdo jiný než FED.

Jiní analytici tvrdí, že Trumpova taktika je vyhrožovat Číně, nadělat „nepořádek“ a pak požádat Powella, aby to pomocí nízkých sazeb „uklidil“.

Zatímco znepokojení z konfliktu mezi USA a Čínou roste, Trump na veřejnosti působí sebevědomě. FT ho citují a uvádějí, že je vyvolený a že někdo se do toho musel pustit. A samozřejmě, jsou to USA, které vítězí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.