Britští zemědělci chtějí dovozní cla

Zemědělská asociace chce po vládě zavedení cel na některé zboží a volá po clech i pro hranici mezi Irskem a Británií. Vše v případě odchodu bez dohody.

Národní unie zemědělců (NFU) Velké Británie napsala dopis premiéru Borisovi Johnsonovi, ve kterém volá po clech na vejce, některé mléčné výrobky, zahradnické výrobky a obilí v případě, že by země odešla z EU bez dohody. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Britské zemědělské vývozy by měly čelit podle očekávání clům do EU v případě Brexitu bez dohody. V březnu ale vláda Theresy Mayové oznámila plán, který by měl cla v případě řady dovozů eliminovat, a to včetně cel pro mléčné a zemědělské výrobky. Mělo jít o snahu zabránit tzv. tvrdé hranici s Irskem.

Zemědělská asociace nyní říká, že zde nejsou náznaky toho, že by byl tento krok recipročně učiněn i na straně EU. NFU míní, že exportní cla povedou nejspíš k nadbytku domácí produkce na trhu, zatímco cla ze strany EU vytvoří tlak na domácí výrobní ceny.

Předsedkyně NFU Minette Battersová dále řekla, že by vláda měla znovu zvážit plán, který nepočítá s cly na hranici s Irskem v případě, že Británie odejde z EU bez dohody. Pro britské zemědělce bude Brexit bez dohody katastrofou a jakýkoliv odchod z EU musí proběhnout podle Battersové hladce a řádně. Vláda by měla zvážit celní režim, aby tak zmenšila škody, které způsobí Brexit bez dohody britskému zemědělství a vláda by také měla zvládnout ceny pro veřejnost, řekla dále.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.