Argentina začala s restrukturalizací dluhu ve výši 101 miliard dolarů

Ratingová agentura Standard & Poor’s tvrdí, že se jedná o selektivní default.

Argentina se znovu pouští do restrukturalizace dluhů poté, co se ocitla v tzv. technickém defaultu. Argentina „odkládá“ platby z krátkodobých dluhopisů, snaží se o restrukturalizaci dlouhodobých a také bude mít problém zaplatit půjčky MMF.

Argentina si prožila již osm defaultů.

Ratingová agentura Fitch použila pro Argentinu pojem „omezený default“, protože země platbu odložila a míní zaplatit později za upravených podmínek. Tato situace následovala poté, co vláda prezidenta Mauricia Macriho nenašla dost zájemců o koupi nových dluhopisů. Argentina by v tomto roce měla zaplatit asi 30 mld. dolarů.

Standard and Poor´s uvedl, že tato situace oddálení platby pro ně představuje definici „defaultu“ a následně byl dále již tak špatný rating Argentiny snížen. Investoři čekají, jaký plán vláda představí pro dlouhodobý dluh.

Argentinské dluhopisy i měna dostaly úder. Prezident Macri byl u investorů populární, ale jeho neúspěch v primárkách ukázal, že jeho šance na znovuzvolení při říjnových volbách jsou malé. Ještě před dvěma roky byli investoři nadšeni agendou pravicového Macriho a měli zájem i o stoleté dluhopisy.

Dnes ovšem očekávají, jakou agendu zavede Alberto Fernández, který asi Macriho nahradí na postu prezidenta. Spolu s tím se objevily obavy z toho, že Fernández půjde cestou populistické politiky.

Obavy se ovšem netýkají jen politické změny, je patrné, že argentinské ministerstvo financí není schopno krátkodobě rolovat dluh a financovat se na krátkodobém finančním trhu. Celá ekonomická situace se zhoršila, od devalvace měny, po prohlubující se recesi a zrychlující se inflaci.

Restrukturalizace dluhu tak bude nejspíš čekat i novou vládu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.