Argentina zavedla kapitálové kontroly

Zavedení kapitálových kontrol je posledním krokem, jak zastavit ekonomickou krizi.

Argentinské peso se začalo prudce propadat, vláda proto zavedla kapitálové kontroly. Centrální banka nařizuje exportérům, aby repatriovali zisky. Všechny subjekty, nejen banky, musí dostat povolení centrální banky, aby mohly pesa vyměňovat za zahraniční měnu.

Tento krok následoval hned poté, co Argentina překvapivě ohlásila odložení splátek ve výši 101 mld. dolarů. Ratingová agentura Standard & Poors to označila za default.

Paradoxem je, že jedním z prvních kroků prezidenta Mauricia Macriho, když nastupoval v roce 2015 do úřadu, bylo zrušení kapitálových kontrol.

Investoři nějakou formu kapitálových kontrol očekávali, píší FT. Není ale jasné, jak bude tento krok ladit s další tranší od MMF, která má dorazit v září. Někteří analytici to označují za „morální hazard“.

Nejistota v Argentině je o to větší, že stojí před volbami a otevřeně se již hovoří o inauguraci Alberto Fernándeze.

Psali jsme také.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.