Ruští herci se postavili za kolegu, který byl odsouzen k 3,5 letům vězení

Za odsouzeného v případu moskevských protestů z letošního srpna se už kromě herců postavili i další politici a osobnosti.

Ruské filmové a divadelní hvězdy v úterní akci podpořili herce Pavla Ustinova, kterého moskevský soud odsoudil na 3,5 roku vězení za napadení člena bezpečnostních složek, tzv. Rosgvardii. Podle informací novin RBK jejich solidární akce a video mohou přispět k změkčení hercova trestu.

Desítky herců, režisérů a známých novinářů, ředitelů divadel a státních televizních kanálů v úterý vystoupilo na podporu herce Pavla Ustinova. Soud, který herci vyměřil celkem 3,5 roku vězení, nevzal v potaz video z doby a místa zatýkání, které má ukazovat, že v momentu zatýkání Ustinov jenom koukal do svého mobilního telefonu.

24letý herec je na začátku své kariéry, studoval herectví na Vyšší škole speciálních umění Konstantina Rajkina. V roce 2018 sloužil v rámci vojenské služby jako člen Rosgvardii (Ruská garda) a podílel se na zajištění ochrany Mistrovství světa ve fotbale. Po skončení služby se začal věnovat herectví.

Podle obžaloby měl Ustinov při zatýkání na protestní akci v Moskvě 3. srpna vykloubit rameno členovi Rosgvardii. Soud odsoudil herce podle paragrafu o životu nebezpečném násilí vůči silovikovi (pracovník bezpečnostních orgánů).

Herci svojí solidární akci podpory spustili na Instagramu. Mezi těmi, kdo Ustinova podpořili jsou například herec Sergej Bezrukov (známý ze seriálu o mafii z 90. let Brigáda), Jelizaveta Bojarskaja (protagonistka detektivního seriálu Vrána, Anna Karenina či filmu Admirál) a řada dalších ruských herců, kteří nejsou v českém prostředí známí. Jejich kampaň se inspirovala kampaní podpory v případu novináře Ivana Golunova.

Za Ustinova se ale postavil i zástupce předsedy Výboru pro kulturu Státní Dumy Sergej Šargunov, který požaduje od generálního prokurátora Jurije Čajky, aby případ prošetřil znovu. Také hlavní redaktorka televizního kanálu Russia Today Margarita Simonjanová nazvala Ustinovův případ nespravedlivým a připomněla právě případ novináře Golunova (ten byl po úspěšné kampani propuštěn).

Předpokládá se, že video ze zatčení Ustinova a společenský ohlas případu by mohly mít vliv na jednání odvolacího soudu. Nepřipuštění videa jako důkazu vidí Ustinovův advokát Dmitrij Češkov jako projev nerovnováhy stran v trestním procesu, který je pro ruské soudnictví typický. Právě záznam (popřípadě další záznamy) ze zatčení herce dávají naději na jeho osvobození. Češkov podal ve středu odvolání vůči rozsudku.

Ve středu se k případu vyjádřil i tajemník vládní strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Turčak označil rozsudek za nespravedlivý a odkázal na záznam videa z momentu zatýkání, které podle něj dokládá Ustinovovu nevinu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.