V Rakousku to před volbami zatím vypadá na posílení lidovců a Zelených

Výzkumy naopak ukazují na oslabení Svobodných i sociální demokracie. Volby v Rakousku budou příští neděli.

Před předčasnými parlamentními volbami v Rakousku vypadají předvolební výzkum veřejného mínění následovně.

Podle výzkumu z 18. září, který uvádí politický web Politico vede Rakouská lidová strana (ÖVP) s 34 % podpory. Na druhém místě je sociální demokracie (SPÖ) s 22 % a na třetím potom strana Svobodných (FPÖ) s 20 %. Strana Zelených má 12 % a nakonec strana NEOS-Nové Rakousko 8 %. Konečně strana Jetzt-Liste Pilz má mít kolem 2 %.

Ve srovnání s parlamentními volbami v roce 2017 to znamená posílení ÖVP bývalého kancléře Sebastiana Kurze, a to o 2,5 procentního bodu. Naopak oslabila sociální demokracie o celkem 4,9 p. b., FPÖ ztrácí 6 p. b. a strana Jetzt o 2,4 p. b. Posílila strana Neos o 2,7 p. b a Zelení dokonce o 8,2 p. b. Srovnání bere v potaz výzkum veřejného mínění, takže se nejedná o výsledek voleb, které se budou konat 29. září. Volí se celkem 183členný parlament.

Vice informací najdete v odkazu (v angličtině).

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.