Ruská vláda chce financovat seriály pro HBO nebo Netflix

Rusko zavede kompenzační slevy pro zahraniční producenty filmů a seriálů natáčených v Rusku.

Už v letošním roce plánuje ruská vláda zavést systém slev pro zahraniční filmové a televizní produkce v Rusku, informují noviny Vědomosti. Kompenzace by se měly týkat nejen filmů a televizních seriálů, ale rovněž seriálů a filmů pro internetové platformy jako jsou HBO nebo Netflix.

Podle slov Jevgenije Danilčenkové z Ruského exportního centra se bude jednat o kompenzace v hodnotě 30 až 40 % nákladů na výrobu v Rusku, které půjdou ze státního rozpočtu pro tvůrce uměleckých, dokumentárních a animovaných filmů, ale i seriálů. Program má začít letos na podzim a producenti ještě letos dostanou 70 milionů rublů. V roce 2020 by mělo jít o 700 milionů rublů a v roce 2021 už 1,5 miliardy rublů.

Na kompenzace budou mít nárok zahraniční producenti, kteří budou ve svých dílech představovat Rusko v pozitivním světle. Na splnění podmínek bude dohlížet expertní komise. Protože zákon o státním rozpočtu zakazuje, aby finance získávaly nerezidenti Ruské federace, budou zahraniční producenti tyto kompenzace získávat prostřednictvím svých ruských partnerů.

Tento systém slev funguje v řadě zemí už od 90. let. V daný moment se jedná o více než 40 zemí světa. Například Fidži má slevy až v hodnotě 75 %, v Evropě jde o asi 35 % v případě Nizozemska a Rumunska. V ruském případě je tento systém už funkcí v případě některých regionů federace.

Rusko v daný moment nemá státní podporu tvorby pro internetové platformy, protože webový televizní trh se zatím formuje. Krok ruské vlády k podpoře zahraniční tvorby v Rusku, by měl také pomoci v rozvoji ruské domácí tvorby tohoto typu.

Zahraniční producenti seriálů pro internetové platformy už v Rusku přitom pracovali. Společnost HBO v Moskvě natáčela seriál „Černobyl“, Amazon natáčel v Rusku seriál „Jack Ryan“. Systém slev či kompenzací na natáčení je důležitou podmínkou pro výběr zemí a měl by pomoci dostat Rusko na mapu. 30–40 % kompenzace je podle slov jednoho z ruských producentů seriálu Černobyl Michaila Kitajeva „konkurenceschopná“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.