Rozvoji Ukrajiny brání politická tradice a válka, řekl Zelenskij

Ukrajinský lídr uvedl, že udržitelný rozvoj Ukrajiny není možný bez míru a pocitu bezpečnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vystoupil v rámci Dialogu lídrů na summitu OSN o Cílech udržitelného rozvoje, který se koná v rámci 74. zasedání Generálního shromáždění OSN. Zelenskij naznačil hlavní cíle reforem na Ukrajině: podstatný ekonomický růst, skutečná reforma bezpečnostních a soudních struktur a dovršení decentralizace. Ukrajinský prezident je přitom toho mínění, že výsledky Ukrajiny by mohly být mnohem lepší, než jsou, protože si země vybrala správnou cestu pro rozvoj. Nyní proto nastal čas kráčet k cíli rychleji a sebevědoměji.

Zelenskij také označil dvě hlavní překážky pokroku. „Na této cestě jsou dnes dvě překážky. První překážkou je vnitropolitická tradice, kdy se reformy důležité pro rozvoj setkávají s odporem. Ale s tím si nová ukrajinská vláda určitě poradí. Druhá překážka je mnohem složitější a nedokážeme ji překonat bez mezinárodní podpory. Je to válka v důsledku ruské agrese proti Ukrajině.“

Ukrajinský lídr dále zdůraznil, že udržitelný rozvoj Ukrajiny se neobejde bez míru a pocitu bezpečnosti. Vyjádřil také přesvědčení, že Ukrajina získá zpátky svoje území a ukončí válku na Donbase, což považuje za cíl číslo jedna.

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79559385

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.