Čínské dovozy vepřového celosvětově zvedly ceny masa

Zvýšení dovozů až o 70 % v důsledku domácí epidemie afrického moru zvyšuje ceny masa po celém světě.

Na čínský masný průmysl silně udeřila epidemie afrického moru prasat, ale poptávka po mase se nesnížila. Čína proto zvyšuje své dovozy masa, což se promítá do cen masa na celém světě.

Virus prasečí horečky není nebezpečný pro lidi, ale je smrtelný pro vepře. V Číně se začal šířit v srpnu 2018. V důsledku toho se snížila výroba masa v Číně o jednu třetinu a ceny masa za 8 měsíců roku 2019 vyrostly o 60 %, jak uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Vepřové maso je důležitou součástí čínské stravy a podle odhadů se ho za rok zkonzumuje asi 55 milionů tun. Důsledkem zdražení vepřového masa v Číně je také nárůst poptávky po jiných typech masa, takže například kuřecí maso ve stejném období roku 2019 zdražilo o 5 %.

Čína nyní uspokojuje domácí poptávku dovozem masa ze zahraničí. Od května do července Čína zvýšila dovozy o 70 %. Například Argentina, jeden z velkých vývozců hovězího masa, už zvýšila svoje exporty do Číny více než dvakrát, takže zaujímá 21 % čínského trhu.

Díky zvýšené čínské poptávce po dovozech masa také vzrostly ceny masa v jiných zemích. Například kuřecí maso v Brazílii zdražilo o 16 %, jehněčí v Austrálii o 14 % a vepřové v Evropě o asi 5 %. Globální index cen masa se zvýšil na 12 %, což je nejvíce od roku 2015.

Některé firmy řeší dilema, zda dodávat maso spíše na domácí trh nebo na vývoz do Číny. Příkladem je španělská firma ElPozo Alimentacion – její vepřové nožičky mizí z pultů španělských obchodů, protože je mnohem výhodnější prodat je do Číny.

Díky obchodní válce nemohou ze současné situace těžit farmáři v USA, Čína totiž zvýšila dovozní cla na americké vepřové maso z 12 na 72 %. V září ale došlo k částečným ústupkům obou stran obchodní války, takže Čína odstranila některá doplňující cla na vepřové a další zemědělské produkty z USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.